Groenere Asiat-site op komst: beton wordt opengebroken en voetgangersbrug over Zenne

Door op verschillende plekken beton open te breken, wil de stad van de Asiat-site een groenere en meer ecologische plek maken. Daarnaast zijn er ook plannen om een voetgangersbrug over de Zenne aan te leggen. De Vlaamse regering geeft een subsidie van 565.000 euro aan het project.

Vilvoorde heeft de Asiat-site een aantal jaren geleden aangekocht voor 10,5 miljoen euro. “De extra subsidie van de Vlaamse regering maakt het nu mogelijk om dit project te starten, maar we zullen als stad ook zelf nog moeten investeren”, vertelt burgemeester Hans Bonte (SP.A). “Hoeveel exact is nog niet duidelijk. We starten nu nog met een aantal ramingen en studies.”

Bedoeling van het project is om delen van de site open te breken, zodat de grond onthard wordt. Er zal ook aan waterrecuperatie gedaan kunnen worden via de daken van aanwezige gebouwen, en er zijn plannen om een systeem van natuurlijke waterzuivering op te zetten. Daarnaast is er ook een overeenkomst gesloten met energieleverancier Engie, die aan de overkant van de Asiat-site twee koeltorens beheert.

“Het bos dat naast de koeltorens is gegroeid, zullen we behouden en meer toegankelijk maken. Om er van de Asiat-site makkelijk naartoe te kunnen, voorzien we bovendien een voetgangersbrug over de Zenne, die de twee gebieden met elkaar verbindt.”

Bonte mikt op halverwege de zomer van 2021 als startdatum voor de werken.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise