Mathilde is met haar 105 oudste Vilvoordenaar

 

Mathilde Peetermans mag zich met haar 105 lentes de oudste inwoner van Vilvoorde noemen. Gisteren stond er dan ook een groot feest op het programma met haar medebewoners in woonzorgcentrum Rietdijk. De nog kwieke Mathilde liet zich de felicitaties en geschenkjes allemaal welgevallen met een guitige glimlach op de lippen. “Of ik nog graag verjaardag? Nee, ik zou liever terug 20 zijn. Dat was plezanter ”, grapt ze.

Mathilde Peetermans werd op 21 juli 1914 in Zoutleeuw geboren in een gezin met 5 kinderen. Later verhuisde het gezin naar Mechelen. Ze ging aan de slag als dienstmeid bij een dokter in Brussel waar ze inwoonde. “Dat was hard werken. Altijd in kostuum. Ik moest er wassen en strijken en ‘s namiddags de deur opendoen om de patiënten binnen te laten.”

Mathilde woonde ook in. “Enkel in het weekend kon ik eens gaan dansen. Dat deed ik heel graag. Zo heb ik ook mijn man leren kennen.”

Op haar 19de trouwde ze en kreeg ze twee dochters – Marie-Louise en Jacqueline- die beiden in Vilvoorde wonen.

Mathilde werd ook niet gespaard door het leven. “Op haar 50ste werd ze weduwe. Ze huwde later een tweede maal en met haar tweede echtgenoot heeft ze veel gereisd. “Heel Spanje door”, lacht de 105-jarige. Later verloor Mathilde ook nog een kleindochter.

In 2016 verhuisde Mathilde naar het woonzorgcentrum waar ze onder meer nog volop kan genieten van muziek. “Zowel schlagers als klassieke muziek”, zegt Mathilde. Doelend op de muziek die speelt in de eetzaal: “Ik heb veel betere op mijn kamer”, fluistert ze.

“Als ze niet naar muziek luistert speelt mijn mama graag een spelletje kaart, Rummikub of Mens Erger Je Niet met haar medebewoners.”, vertelt dochter Marie Louise Janssens (84). “Ze drinkt ook graag een kriek.”

“Ze is nog steeds heel alert om alles wat er rondom haar gebeurt. Als het eten wat tegenvalt: de chef-kok zal het wel weten (lacht).”

Hoe het komt dat ze 105 jaar is geworden. “Ze heeft zich altijd goed verzorgd en nam het leven ook altijd van de goede kant.. Ze zocht ook altijd contact met anderen. Alleen zijn, daar hield ze niet van. Nu zoekt ze wel de rust wat meer op. Maar ze neemt nog altijd het voortouw op haar 105 jaar. Het is nog altijd zij die zegt dat ze een gezelschapsspelletje gaan spelen. Ze heeft zelfs al voorgesteld om in de kelder te gaan omdat het morgen te warm zal zijn (lacht). Jaja, ze brengt nog altijd leven in de brouwerij…”

Mathilde zelf liet zich de feestelijkheden welgevallen. “Maar nee, dat is niet meer plezant verjaren”, klinkt het op de evidente vraag. “Ik zou liever terug 20 jaar zijn. Het was veel plezanter toen. Maar ik klaag niet, ik ben nog redelijk goed…”

Tijdens de viering ontving de jarige Mathilde van stad Vilvoorde een mand gevuld met smakelijke streekproducten. Samen met een medaille van de provincie Vlaams-Brabant – eentje van 100 jaar, 105 bestaat zelfs niet – en felicitaties van het vorstenpaar. Mathilde ondertekende eveneens nog vlot het Gulden Boek van de stad.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise