Jongeren uit insteekdok gehaald door politie

 

De politie van de zone VIMA (Vilvoorde-Machelen) heeft woensdagavond negen jongeren betrapt die in het insteekdok van het Zeekanaal Brussel-Schelde aan het zwemmen waren. Een gewaagde onderneming. Het is er sowieso verboden om te zwemmen maar nog maar pas werd zowel door Grimbergen als Vilvoorde een verbod op waterrecreatie en -captatie uitgevaardigd omdat er giftige blauwalgen waren ontdekt.

De politie ontdekte de jongeren rond 20.30 uur. Ze werden gewezen op de gevaren (onder meer dus de blauw algen) en aangemaand de plek te verlaten. De interventie verliep rustig en de jongeren hebben de plaats dan ook meteen verlaten. Er werd geen boete uitgeschreven.

Blauwalgen komen vooral voor bij warm weer en in stilstaande wateren. Ze lijken op gewone algen, maar zijn feller van kleur. Bij het sterven van de blauwalgen komen er giftige stoffen (toxines) vrij, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. De klachten bij mensen variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. In ernstige gevallen kan het leiden tot de dood.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise