Jongste verkiezingskandidaat getroffen door kanker

De 17-jarige Maikel Van Eylen, de jongste kandidaat van Vlaanderen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, is getroffen door kanker. Het gaat zelfs om een zeldzame en zeer agressieve tumor die ook al serieus uitgezaaid is. “Het is een mokerslag maar ik heb beslist om mij niet terug te trekken. Ik wil doorgaan met leven…” Het is nu vooral hopen dat de chemotherapie, die gisteren werd opgestart, aanslaat.

Nog maar anderhalve maand geleden leek het leven van Maikel Van Eylen nog op een sprookje. Op amper 17-jarige leeftijd runt hij al zijn eigen webhostingbedrijf met 21.000 klanten en volgt hij een opleiding als vrachtwagenchauffeur aan het TechnOV.

De bezige bij besliste intussen ook om in de politiek te stappen. “Ik ga me helemaal gooien voor CD&V”, klonk het.

Maar nu heeft zijn leven op een paar weken tijd een totaal onverwachte wending gekregen. “Sinds de tweede week van de Paasvakantie lig ik in het ziekenhuis”, vertelt Maikel. “Ik ben opgenomen op Spoed met een felle maagontsteking. Daar heeft men alles onderzocht. Bij de biopsie is gebleken dat ik een kwaadaardige tumor heb met bovendien al aanzienlijk wat uitzaaiingen. Die diagnose heb ik nog maar een goeie week geleden gekregen…” Voortekenen waren er nauwelijks. “Ik ben al een jaar geregeld erg moe met ups en downs maar dat hebben zo veel mensen al eens.”

Feit is dat de tijd dringt. “De tumor is erg zeldzaam en agressief. Er zijn al uitzaaiingen naar mijn ruggenmerg. Er zat dan ook spoed achter om de behandeling al te starten. Ik ben intussen al geopereerd en men heeft de ergste gezwellen weggenomen. Nu is het afwachten hoe ik op de chemo reageer. Vandaag (gisteren, red.) is de eerste sessie.”

Van Eylen blijft positief gestemd ondanks de immense upper-cut die hij moest incasseren. “Ik wil mijn leven gewoon verder blijven leiden. Het is uiteraard enorme dreun als je zoals ik heel veel gepland hebt voor de komende dagen, weken en jaren. Wat is de kans nog dat ik dat ga kunnen doen? Maar je leert er op een bepaalde manier al snel mee leven. Ik heb intussen ook beslist om door te gaan met het politieke verhaal. Ik ga mij niet laten terugslaan omdat ik ziek ben. Want ik heb nog altijd een stem. Mijn bedrijf blijft ook gewoon functioneren.”

De impact is ook voor zijn omgeving, niet in het minst voor zijn vriendin en alleenstaande mama. “Voor hen is het uiteraard ook een grote shock. De dokters speelden open kaart met mij. Na drie jaar is er 40% kans op overleving. Dat is moeilijk nieuws om te vernemen. Veel zal afhangen van hoe ik reageer op de chemo. Maar wie weet ben ik toch bij die 40% en haal ik gewoon mijn pensioen…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise