Eerste verpakkingsvrije winkel opent in Zennestad

 

Bazaar, het ‘mini-Uplace’ voor zelfstandigen, pakt binnenkort uit met een verpakkingsvrije winkel. Die zal ‘Anders Winkelen’, gaan noemen. “Intussen de derde zaak al die op enkele maanden tijd zijn deuren opent in Vilvoorde”, aldus bezieler Gregory Meul die halsstarrig weigert mee te gaan in het defaitisme rond het handelscentrum. “Het gaat om een verpakkingsvrije winkel waar je je lege potten, flessen en tassen onder meer kunt vullen met wasmiddelen, droogvoeding, olijfolie en huisbereide granola. De nadruk ligt op bio- en streekproducten”, zegt uitbaatster Fanny Mele. Bazaar mag intussen zelf ook al zijn eerste kaarsje uitblazen.

In Mechelen hebben ze Kabas, in Leuven Content en binnenkort krijgt Vilvoorde ‘Anders Winkelen’. Intussen de derde zaak al die op enkele maanden tijd zijn deuren opent in het centrum, hoewel er ook weer een heel aantal verdwenen zijn.

Uitbaatster van de verpakkingsvrije winkel is Fanny Mele, afkomstig uit Machelen. “Ecologisch winkelen zal bij mij voorop staan”, vertelt ze. “De bedoeling is dat iedereen met lege potten, flessen en tassen naar hier komt en zichzelf bedient met wasmiddelen, droogvoeding zoals rijst, noten en pasta, olfijolie en huisbereide granola. Je zal hier ook zuurdesembrood en kaas vinden. De nadruk ligt dus op bio-en streekproducten. Iedereen bedient zichzelf volgens de hoeveelheid die hij nodig heeft. De potten of flessen worden eerste leeg gewogen en daarna met inhoud. Zo wordt er afgerekend. Ik ben een paar jaar geleden zelf begonnen om zoveel mogelijk verpakkingsvrij te winkelen. En dat gaat. Ik kick er wel op als ik zie hoeveel PMD-zakken er bij iedereen buitenstaan en hoe beperkt dat bij ons geworden is.”
‘Anders Winkelen’ opent op 10 maart in ‘Bazaar’. “Ik hoop dat het aanslaat. Mensen worden meer en meer bewuste winkeliers. Ik hoef er niet rijk van te worden, mijn boterham mee verdienen volstaat.”

Ander goed nieuws is dat concept store Bazaar intussen zelf ook al zijn eerste kaarsje mag uitblazen. “Een hele prestatie, als je weet hoe moeilijk het handelsleven in de Zennestad maar op dreef raakt. En toch is de balans na één jaar positief”, zegt initiatiefnemer Gregory Meul. “Intussen raken we stilaan op kruissnelheid. Er melden zich steeds meer nieuwe handelaars voor een rekje, uit Nederland zelfs. Twee vaste handelaars zijn al uitgeweken naar een groter pand, jammer genoeg niet in Vilvoorde.

Maar er wordt dan ook maar weinig positiefs naar buiten gebracht. Al te vaak worden de leegstand en het onveiligheidsgevoel in de verf gezet, en niet het aanwezige potentieel. En dat is er zeker, als je het mij vraagt. In en rond Vilvoorde zijn tienduizenden mensen aan de slag. We zijn ook nog eens de mediastad bij uitstek en zijn uitstekend centraal gelegen. Twee troeven die veel te weinig aan bod komen bij het promoten van de stad. En ook op toeristisch en artistiek vlak doen we het goed. Alleen het handelsleven in het centrum komt dus maar niet op gang. En daar moet dringend iets aan gedaan worden.”

“Potentiële handelaars moeten duidelijk weten dat hier genoeg kansen liggen. Van de concurrentie hoef je al niks te vrezen, want die is nagenoeg nihil. Vooral bakkers, slagers en kaasboeren – die nu ontbreken in het centrum – zouden hier zeker aan hun trekken komen. Wie daaraan twijfelt, moet maar eens een bezoekje brengen aan de markt op zaterdag. De vlees, brood- en kaaskramen doen er gouden zaken. De handelshuurprijzen kunnen misschien wel een rem vormen bij het opstarten van een zaak. Maar ook daar wordt aan gewerkt. En ook blijven voortdurend op zoek naar vaste handelaars bij ‘Bazaar’.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise