'Cameraschild tegen Brusselse inbrekers'

Een cameraschild tegen de Brusselse inbrekers. Daar sturen de burgemeesters van Vilvoorde en Machelen op aan samen met de korpschef van politiezone VIMA.

Aanleiding zijn de inbraakcijfers die opnieuw de pan uitswingen en dan vooral in Machelen. Daar is sprake van bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. VIMA onderzoekt nu de plaatsing van camera’s met automatische nummerplaatherkenning. Daarvoor zou men willen samenwerken met de andere politiezones in Halle-Vilvoorde.

De meest recente criminaliteitscijfers van de politiezone Vilvoorde-Machelen liegen er niet om: na een daling in 2014, kent de zone opnieuw een stijging van de inbraakcijfers.

Vooral Machelen wordt door deze nieuwe inbraakgolf getroffen. In 2014 waren er 118 woninginbraken. Na drie maanden in 2015 staat de telle al op 52. ‘Als deze tendens zich verderzet, kennen we een verdubbeling van het aantal woninginbraken. Het wordt meer en meer duidelijk dat onze regio geteisterd wordt door rondtrekkende inbrekers die veelal opereren vanuit het Brusselse’, aldus Jean-Pierre De Groef, burgemeester van Machelen (Sp.a).

Het uitbouwen van een ‘cameraschild’ rond het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lijkt dan ook een goede zet. VIMA onderzoekt nu met behulp van een studiebureau de mogelijke doelstellingen, opstelplaatsen en kostprijs van een netwerk van vaste ANPR-camera’s op haar grondgebied. Een ANPR-camera (Automatic Number Plate Recognition) verzamelt automatisch een aantal data van elk voorbij rijdend voertuig zoals nummerplaat, nationaliteit, tijdstip,… Die gegevens worden gekruist met data uit een aantal politiedatabanken.

Gelijktijdig besliste de politiezone om aan de andere politiecolleges uit het arrondissement te vragen om samen te werken in dit dossier. De politiezones Grimbergen, Kapelle-op-den Bos/Londerzeel/Meise, Druivenstreek en Dilbeek hebben intussen al officieel positief gereageerd. Op veel plaatsen moet het dossier nog geagendeerd worden op het politiecollege of gemeenteraad.

Op korte termijn blijft echter vooral de ondermaatse capaciteit van de lokale politiekorpsen, van de gerechtelijke en bestuurlijke afdelingen van de federale politie in Halle-Vilvoorde en het parket Halle-Vilvoorde de grootste zorg.

‘Een paar weken na onze noodkreet voor meer middelen krijgen we een extra inlevering te slikken en moeten we het doen met 2% minder dotatie’, zegt korpschef Frits Coenen. ‘Om de haverklap krijgt de lokale politie te horen dat de federale politie haar wettelijk vastgelegde steun aan de lokale politie terugschroeft. Hier is geen sprake meer van afbouw maar van roofbouw.’

‘Voor de veiligheid van de inwoners in Halle-Vilvoorde is het noodzakelijk om op zeer korte termijn werk te maken van een volwaardig parket, een eigen labo voor de gerechtelijke politie en een justitiehuis voor Halle-Vilvoorde. Het is hoog tijd dat men deze discriminatie wegwerkt’, vindt de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte.

Dat men bij VIMA nu meer financiële middelen vraagt, staat volgens oppositieraadslid Alain Van Hende (Vilvocraten) haaks op het feit dat men de gemeentelijke politiedotaties voor 2015 zelf op eigen initiatief met 3,6% verminderde (voor een totaalbedrag van 628.118,553 euro).

‘Deze ingreep was nodig om de stedelijke budgetten op orde te krijgen. Een forse besparing op de veiligheid van de burgers die niets te maken had met federale maatregelen. Amper enkele maanden later dus schreeuwen om meer middelen is ronduit hypocriet’, aldus Van Hende.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise