Ongerustheid na terreur in Parijs

De aanslagen in Parijs hebben ook het onveiligheidsgevoel bij heel wat Vilvoordenaars aangewakkerd. Ook de moslimgemeenschap voelt zich geviseerd. Zo werd afgelopen weekend een racistische slogan op de kleedkamers van het voetbalstadion 3 Fonteinen aangebracht. De dader ondertekende met ‘Charlie FR’.

“We merken dat de nervositeit in onze stad sinds de aanslagen in Parijs toegenomen is”, zegt Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a). “Het aantal opmerkingen en vragen van verontruste inwoners is de voorbije dagen toegenomen. Ook vanuit de moslimgemeenschap horen we dat er heel wat ongerustheid is. De moslims in de Zennestad voelen zich steeds meer bedreigd.”

Vanuit Vilvoorde vertrokken de voorbije jaren 25 jongeren naar SyriĂ« om er te strijden. Enkelen van hen keerden inmiddels terug naar de Zennestad. Volgens Bonte zijn er de laatste maanden echter geen potentiĂ«le Syrie-strijders meer op het vliegtuig gestapt. Wel werden sinds de zomer drie jongeren met plannen om te vertrekken net op tijd tegengehouden. “Het is belangrijk dat de informatie over deze radicaliserende jongeren goed uitgewisseld wordt tussen de verschillende diensten”, meent Bonte.

Afgelopen weekend werd het onveiligheidsgevoel bij de moslimgemeenschap in Vilvoorde nog wat meer aangewakkerd. Een onbekende bekladde namelijk de muur van de kleedkamers in het sportstadion 3 Fonteinen langs de Brusselsesteenweg. Op de muur stond het opschrift ‘Muslim aut to Europa’ te lezen. De vandaal ondertekende het opschrift met ‘Charlie FR’ (naar het satirische tijdschrift Charlie Hebdo waar twee terroristen woensdag verschillende cartoonisten en journalisten doodschoten, red.).

“Dat dit slechts een paar dagen na de vreselijke aanslagen in Parijs gebeurt, is niet te begrijpen”, aldus Hans Bonte, die zondag zelf meeliep in de grote mars in de Franse hoofdstad. “Het is een lelijke, racistische dreiging. Terwijl in Parijs opgeroepen werd tot verdraagzaamheid en vrede, zorgt de dader in onze stad voor het tegenovergestelde. Ik heb de stadsdiensten dan ook gevraagd om het opschrift zo snel als mogelijk weg te halen.”

De stad liet inmiddels een proces-verbaal tegen onbekenden opstellen. Het is overigens niet de eerste keer dat in Vilvoorde racistische slogans aangebracht werden. Eerder werden er ook al IS-slogans op gebouwen geschilderd. “Het is belangrijk dat we mensen en groepen overtuigen dat het zinloos is om dit soort slogans over andere groepen op gebouwen aan te brengen. Via de samenwerking moeten we aan een betere wereld werken. Daarom moet de wetgeving tegen racisme en discriminatie nu goed toegepast worden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise