Heraanleg stationsbuurt Ternat start volgende week

Na tien jaar van praten en plannen starten op maandag 17 maart de werkzaamheden voor de herinrichting van de stationsbuurt van Ternat. Vooral de rioleringswerken vanaf oktober op het stationsplein beloven de meeste hinder.

Hoewel de klus van ongeveer drie miljoen euro al in september vorig jaar werd gegund, bleef het nog even wachten op de vergunning voor de onderdoorpersing van de spoorweg, ter hoogte van de parking.

Volgende week maandag kunnen alvast de nutsmaatschappijen (water, gas, kabel, telefoon) aan de slag in de Statiestraat, vanaf de Assesteenweg tot de Neerveldlaan. Die werken verlopen in drie fasen en nemen samen zeven tot acht weken in beslag.

In de tweede en derde fase geldt eenrichtingsverkeer en moet de andere richting omrijden via de Nattestraat of de Terlindenstraat/Sterrelaan.

Rioleringswerken vanaf mei

Vanaf mei wordt de nieuwe riolering aangelegd vanaf de Keurebeek (ter hoogte van De Meuter) richting spoorweg.

Vooral de onderdoorpersing van het spoor, op een diepte van vier meter, wordt de moeilijkste klus. Langs beide kanten van het spoor komt daarvoor een grote put. Op dat moment wordt de zogenaamde parking Oost afgesloten voor de pendelaars.

Alternatieve parkings

De gebruikers van de parkeerplaatsen in de stationsbuurt vinden vanaf deze week al een brief tussen de ruitenwissers met de aankondiging van de werken en een overzichtje van de alternatieve parkeerplaatsen, zeker zodra de parking Oost (80 plaatsen) vanaf mei onbeschikbaar wordt.

Zo zijn er zestien extra plaatsen gecre√ęerd in de Lombeekweg en twintig plaatsen in het Neerveld. Voorts zijn er vijftien extra plaatsen in het Ternat Business Center en 15 plaatsen langs de Sterrelaan.

Volgens een onderzoek van de mobiliteitsdienst is de helft van de langparkeerders aan het station van buiten Ternat. Anderzijds blijken ook nogal wat Ternattenaren die amper 300 tot 600 meter van het station wonen ook hun voertuig daar overdag te stallen.

Stationsplein vanaf oktober

Het stationsplein wordt omgewoeld vanaf oktober en vanaf dan wordt doorgaand verkeer in de stationsbuurt onmogelijk. Op dat ogenblik komt de heraangelegde parking Oost wel opnieuw ter beschikking, voorlopig nog via een tijdelijke doorgang. De parking zal dan 183 parkeerplaatsen tellen.

Na de winter volgen nog de aanleg van de riolering in het gedeelte vanaf de Assesteenweg en het gedeelte tussen het stationsplein en de Neerveldlaan. Die volgorde moet nog worden bepaald. Het einde van de werken is gepland tegen mei of juni 2015.

De toekomstige stationsomgeving wordt een zone 30 met ook een afgeschermd fietspad tot in de Van Nuffelstraat.