Sneeuw of ijzel: wat doet de gemeente en wat doe jij?

Wanneer sneeuw of ijzel worden voorspeld, staat het winterteam klaar om uit te rijden. Ze houden straten, pleinen en fietspaden sneeuw- en ijsvrij. Wist je trouwens dat inwoners verplicht de stoep voor hun woning sneeuw- en ijsvrij moeten houden?

Strooiwagens en zelfs tractors met zowel strooizout als pekel staan klaar om uit te rijden. Naast zout wordt ook pekel gebruikt. Dat is een mengsel van zout met water. Met pekel kan men zuiniger en nauwkeuriger strooien, omdat het beter aan de weg blijft kleven en minder in de berm belandt dan traditioneel zout. Pekel wordt voornamelijk ingezet in op fietspaden en fietssnelwegen.

Wist je dat…
strooizout pas kan werken wanneer er voldoende wordt over gereden? In straten met weinig verkeer duurt het dus wat langer tot het zout kan inwerken.

Strooiplan

Iedere gemeente hanteert een strooiplan. Eerst worden de belangrijkste locaties sneeuw- en ijsvrij gemaakt. Denk hierbij aan de omgeving rond het ziekenhuis, scholen, het station, politie en brandweer en de dorpskernen. Ook de straten met veel doorgaand verkeer of openbaar vervoer worden zo snel mogelijk gestrooid, net als straten met steile hellingen.

Nadien volgen de overige gemeentewegen, parkings van de gemeente, fietspaden en fietssnelwegen. Op gewestwegen strooit het Agentschap Wegen en Verkeer.

Wat kan jij doen?

Je bent verplicht om de stoep voor jouw woning sneeuw- en ijsvrij te maken, zodat voetgangers en postbodes een vrije doorgang hebben. Veeg hierbij de sneeuw niet op de rijbaan of het fietspad, want dat zorgt voor gevaarlijke situaties.

Denk bij sneeuw of vrieskou ook aan ouderen of mensen die minder goed te been zijn. Je kan hen helpen door hun stoep te ruimen.

Nog enkele tips

  • Ga je de weg op? Wees dan extra voorzichtig, hou afstand en matig je snelheid.
  • Wees extra alert op bruggen en hellingen.
  • Maak jouw auto zo goed mogelijk sneeuw- en ijsvrij. Zorg voor een goed zicht.

Merk je een gevaarlijke situatie? Meld dit dan gerust aan de gemeente.

Afvalophaling

Alle afvalploegen van Intradura vertrekken op hun ophaalronde. Ondanks de inspanningen van de strooidiensten kan het op sommige plaatsen toch nog glad zijn. Werd jouw afval niet opgehaald? Dan vragen we om jouw afval weer binnen te nemen en aan te bieden bij de volgende inzameling.

Topartikels bij Goeiedag.be