De Lijn, de provincie Vlaams-Brabant, justitie en politie bundelen krachten voor een veiliger openbaar vervoer

De Lijn, de provincie Vlaams-Brabant, justitie en de geïntegreerde politie slaan de handen in elkaar om de veiligheid op en rond het openbaar vervoer te verbeteren. De betrokken partijen ondertekenden woensdag een gezamenlijke engagementsverklaring, waarmee zij zich inzetten voor intensieve samenwerking en uitwisseling van informatie. De voornaamste doelstelling is de veiligheid van zowel de reizigers als het personeel te verhogen, maar ook verkeersveiligheid, een vlottere doorstroming en een kwalitatieve dienstverlening worden meegenomen in het verhaal.  Er zal tevens meer aandacht zijn voor opleidingen en ervaringsuitwisselingen tussen de verschillende betrokkenen.

Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn, is opgetogen met de ondertekende engagementsverklaring: “Een veilige reis voor onze klanten en medewerkers is onze hoogste prioriteit. Veiligheid is essentieel voor het bieden van aantrekkelijk openbaar vervoer en het overtuigen van reizigers om voor duurzame mobiliteit te kiezen. Ik ben dan ook blij dat we deze samenwerkingsovereenkomst kunnen ondertekenen met de provincie, justitie en de politie. Agressie is een maatschappelijk probleem, en door onze krachten te bundelen kunnen we agressie beter in kaart brengen en een geïntegreerde aanpak realiseren. Dit draagt bij aan een veiliger en aantrekkelijker openbaar vervoer voor iedereen.”

Ook Jan Spooren, Provinciegouverneur Vlaams-Brabant, reageert tevreden op de versterkte samenwerking: “Agressie op het openbaar vervoer kan en mag niet getolereerd worden. Door op een gestructureerde manier informatie te delen en gezamenlijke acties op te zetten, maken we zeker vooruitgang op dit vlak. Bovendien worden de engagementen van elke partner concreet opgelijst, wat toch wel garanties biedt op goede resultaten. Deze samenwerking is niet alleen een investering in de veiligheid, maar ook in de toekomst van duurzaam vervoer in onze regio.”

Binnen de overeenkomst wordt een overlegorgaan opgericht en benoemt men binnen elke partnerorganisatie concrete contactpersonen. Op die manier kan men onmiddellijk na de ondertekening de daad bij het woord voegen, en wordt het mogelijk om de voortgang en de resultaten van de samenwerking op te volgen en te evalueren.

Topartikels bij Goeiedag.be