Willy Robijns overleden

In augustus, bij de Sint-Pietersprijs, was voorzitter Willy Robijns van de organiserende De Sportvrienden nog van de partij. Hij volgde aandachtig het wedstrijdgebeuren, zoals altijd. Dat kan ook moeilijk anders als je een groot deel van het leven in het wielermilieu hebt vertoefd.

Willy, van wie ik ooit nog Franse les gekregen had in Sint-Donatus te Merchtem, vertrouwde mij toe dat het niet goed ging met de gezondheid. Hij voerde al geruime tijd strijd tegen een ambetante vijand die zijn lichaam teisterde. De voorbije dagen was hij opgenomen in het OLV-ziekenhuis in Aalst en daar is Willy op 17 oktober, kort nadat hij 76 jaar was geworden, overleden.

Willy Robijns, die op Nijverseel woonde, was van 1970 tot eind der jaren tachtig actief in de Merchtem politiek. Hij was er niet alleen gemeenteraadslid, maar ook schepen van Sport en Financiën en kreeg ook de titel van ere-schepen.

Het meest van al echter zal Willy herinnerd worden als koerscommissaris bij de BWB en recenter bij Cycling Vlaanderen. Op elke koers in de regio kon je hem treffen en als hij niet aan de streep stond, dan zat hij in de volgwagen. Het ene woord nooit niet hoger dan het andere, kortom een aimabel man.

In 2022 vierden de Mazenzeelse Sportvrienden hun 70-jarig bestaan. Tien jaar eerder was Willy er voorzitter geworden toen de club aan het infuus hing. We horen het hem nog vertellen hoe dat gebeurde: “Ik moest naar het toilet en toen ik terugkwam was ik voorzitter!”

Willy zorgde voor een nieuwe drive in de vereniging en dat dat geen loze woorden zijn lieten De Sportvrienden verstaan in hun memoriam. We kunnen het zelf niet beter zeggen dan zoals het op de website staat: “Een bedanking aan Willy is via deze weg dan ook helemaal op zijn plaats. De club zal nooit meer hetzelfde zijn. De bezieling en begeestering die Willy aan boord bracht zal gemist worden. De vergaderingen die steevast uitliepen op een fijn samenzijn onder het bestuur. We koesteren alle prachtige herinneringen.”

Als Sint-Pieter daarboven ooit een koers organiseert voor zijn poort, wees dan maar zeker dat Willy dat daar in goede banen zal leiden! (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk