Nona Van Assche naar WK OCR in Costa Rica

De jonge Opwijkse Nona Van Assche (10) trekt eind augustus naar het wereldkampioenschap OCR in Costa Rica. OCR, wie of wat is dat? OCR staat voor Obstacle Course Racing. De deelnemers moeten een parcours met stevige fysieke hindernissen overwinnen. Alles hoort er bij: klimmen, springen, kruipen, rennen en dit zo snel mogelijk.

OCR werkt met een drie-bandjessysteem. Iedere deelnemer start met drie bandjes om de arm. Wanneer een obstakel niet gehaald wordt, dan verliest de atleet een bandje. Van die bandjes kan men er maximum twee terug verdienen door een straflus te lopen. Finishen met drie bandjes is noodzakelijk. OCR is niet alleen een fysiek zeer zware sport, ook mentaal worden de atleten op de proef gesteld.

“Nona traint drie keer per week obstakels, en gaat twee maal per de week lopen,” vertelt haar mama Nathalie Verraes. “Elke vakantie staat in het teken van haar sport. Ze neemt deel aan alle OCR – kidswedstrijden om zo punten te sprokkelen om gekwalificeerd te geraken voor het EK en WK. In haar tuin heeft ze een eigen parcours om extra te oefenen. Daarnaast trekt ze nog eens per week naar Move It in Merchtem om te turnen.

In 2024 behaalde ze de 3de plaats als beloftevolle jongere op de sportontvangst in Opwijk. Nu heeft Nona zich voor de tweede keer op rij kunnen kwalificeren voor het WK OCR, dat dit jaar door gaat in Costa Rica van 22 tot 25 augustus.”

Net voor haar 11de verjaardag zal ze daar aantreden in de 100m met twaalf hindernissen en aan de Short Course van ongeveer 3km met twintig obstakels.

Dit jaar maakt Nona, die school loopt in De Lettertuin te Droeshout, met haar ouders Gerd Van Assche en Natalie Verraes en haar zus Louise de verplaatsing naar Costa Rica. Wegens de verre trip, maakt het gezin er meteen hun zomervakantie van. Er zullen deelnemers zijn uit 140 landen. In 2023 nam ze als jongste deelneemster deel aan het WK Short Course in Genk met een 22ste plaats.

België vertrekt slechts met een beperkte delegatie naar Costa Rica. Eén van Nona’s trainers bij Invictus Aalst, Thomas Seghers uit Zottegem, zal ook deelnemen. Duimen dus, eind augustus voor Nona! (eb)

Topartikels bij Goeiedag.be