Staking bij De Lijn. Dit kan je maandag verwachten.

Door een nationale stakingsactie van de socialistische vakbond ABVV zullen morgen iets minder dan 6 op de 10 bussen van De Lijn uitrijden.

Op minder dan een week van de verkiezingen wil het ABVV “een laatste signaal aan de mensen geven”. De vakbond protesteert tegen Europese besparingsplannen. Er zullen acties zijn in onder meer Brugge, Brussel, Aalst, Genk, Namen, Bergen en Luik. En er zullen ook gevolgen zijn voor het reizigersvervoer.

De Lijn heeft op basis van gegevens van werkwilligen een berekening gemaakt van wat je kan verwachten. Gemiddeld zullen 57 procent van alle bussen en trams in Vlaanderen uitrijden, zegt De Lijn. Dat is iets minder dan 6 op de 10 bussen.

Er zijn wel verschillen per provincie. Oost-Vlaanderen lijkt het hardst getroffen te zullen worden: daar zou maar iets minder dan de helft van de bussen en trams rijden (48 procent). In Vlaams-Brabant is dat 65 procent. 

Routeplannner helpt reizigers met alternatieve dienstregeling

Algemeen zullen er minder bussen rijden in de steden dan op het platteland. Er is een alternatieve dienstregeling uitgewerkt, zegt De Lijn, zodat er geen diensten geschrapt moeten worden. Op alle lijnen zullen bussen en trams rijden, maar reizigers houden dus best wel rekening met hinder.

De alternatieve dienstregeling is al verwerkt in de routeplanner op de website van De Lijn en in de app. Reizigers wordt aangeraden om die routeplanner vooraf goed te raadplegen, om er zeker van te zijn de bus of tram die ze willen nemen, wel rijdt.

Topartikels bij Goeiedag.be