Afsluiting Agro-Ecologisch Onderwijsproject gevierd in Tuinbouwschool

Donderdag 5 juni vierde de werkgroep ‘Bio in Onderwijs’ de afsluiting van haar agro-ecologisch onderwijsproject. In de afgelopen twee schooljaren hebben 19 deelnemers van 12 middelbare land- en tuinbouwscholen uit alle onderwijsnetten theoretische kennis en praktische toepassingen verkend om agro-ecologie aan leerlingen te onderwijzen.

Een belangrijke mijlpaal in dit traject was de oprichting van “Living Labs Agro-Ecologie” op twee van de deelnemende scholen. Hier hebben teeltleiders, onder begeleiding van bio-adviseurs, praktijkpercelen omgeschakeld naar agro-ecologische methoden. Dit biedt leerlingen de unieke kans om praktijkervaring op te doen en verschillende teeltmethoden met elkaar te vergelijken.

Het feestelijke slotmoment vond plaats op de Gemeentelijke Technische Tuinbouwschool in Merchtem, met prachtig weer en een geanimeerde sfeer. Willem Van Schuerbeeck, directeur van de Tuinbouwschool Merchtem, heette de aanwezigen welkom. “Het is inspirerend om te zien hoe agro-ecologische principes niet alleen theoretisch, maar ook praktisch tot leven komen in onze scholen. Dit project heeft onze leerlingen waardevolle vaardigheden en inzichten gegeven die ze hun hele leven kunnen gebruiken.”

Koen Dhoore, trajectbegeleider, gaf een terugblik op de cursus met getuigenissen van deelnemers. Vervolgens leidde Geert Tirry, teeltleider, een bezoek aan het omgeschakelde praktijkveld. De middag werd afgesloten met een netwerk. (eb)

Topartikels bij Goeiedag.be