KMI waarschuwt vandaag opnieuw voor storm- en waterschade, noodnummer 1722 is geactiveerd

Het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut van Belgi√ę) waarschuwt voor slecht weer. De hulplijn 1722 voor storm- en waterschade is geactiveerd. Dat meldt de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

Het nummer 1722 is bedoeld voor niet-levensbedreigende zaken, zoals storm- of waterschade, waarvoor de brandweer moet langskomen. Op die manier kan de noodlijn 112 voorbehouden blijven voor mogelijk levensbedreigende situaties. 

De eenvoudigste manier om 1722 te contacteren is¬†via het onlineloket 1722.be. De aanvraag komt dan rechtstreeks terecht bij de brandweer. Bellen naar het nummer 1722 is ook mogelijk. De oproep komt dan bij de operatoren van de 112-noodcentrales terecht. Zij behandelen eerst de dringende 112-oproepen, en pas in tweede instantie de oproepen naar 1722. Als je brandweerzone zelf een e-loket heeft, kan je daar ook nog terecht. Binnenlandse Zaken raadt aan geduldig te wachten op de komst van de brandweerploeg en niet opnieuw contact op te nemen. “De brandweer bekijkt situatie per situatie en geeft voorrang aan wie mogelijk in levensgevaar is”, klinkt het. “Tijdens een storm of bij wateroverlast moet de brandweer veel aanvragen tegelijkertijd behandelen en moet je wat langer wachten.”

De weersvooruitzichten vandaag

Deze ochtend is het tijdelijk nog droog met veel wolken. In de loop van de voormiddag bereikt een actieve regenzone de Franse grens en trekt vervolgens van zuidwest naar noordoost door het land.

In de namiddag wordt het weerbeeld wisselvallig met (stevige) buien en enkele opklaringen. We halen maxima van 7 graden in de Hoge Venen tot 12 graden over het westen en het centrum.

De wind is eerst matig en later vrij krachtig. In de loop van de dag lopen de rukwinden op naar waarden tussen 60 en lokaal 80 km/u. BRON: VRT NWS

Topartikels bij Goeiedag.be