Opmars herfstgolf zet zich door, aantal ziekenhuisopnames en besmettingen blijft stijgen

Het aantal besmettingen met COVID-19 en het aantal ziekenhuisopnames blijven stijgen. Dat blijkt uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. De herfstgolf, die volgens viroloog Steven Van Gucht vorige week is ingezet, zet zich dus door. De afgelopen week werden per dag gemiddeld 94 nieuwe coronapatiƫnten in het ziekenhuis opgenomen. 2.823 mensen legden tussen 26 en 30 september een positieve coronatest af.

De voorbije zeven dagen (van 27 september tot 4 oktober) werden per dag gemiddeld 94 coronapatiĆ«nten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een toename met 28 procent.

Dit cijfer slaat op mensen die specifiek wegens COVID-19 in het ziekenhuis belanden, niet op mensen die met een andere aandoening in het ziekenhuis terechtkomen en vervolgens positief testen op het coronavirus.

Er liggenĀ 1.294 patiĆ«ntenĀ met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen, dat is een stijging met 39 procent. Voor alle duidelijkheid: dit cijfer gaat over alle covidpatiĆ«nten, dus ook mensen die eerst met een andere aandoening werden opgenomen maar die ook positief getest hebben op corona.

Er liggen nu 74 coronapatiĆ«nten op de afdelingen intensieve zorg, dat is een stijging met 32 procent in vergelijking met de week ervoor. Sinds 9 maart blijft het aantal op intensieve onder de 200.

Er werden dagelijks gemiddeldĀ 12.700 coronatestsĀ uitgevoerd. DeĀ positiviteitsgraadĀ stijgt lichtjes.Ā 23 procentĀ van de afgenomen tests is positief.ErĀ stierven de afgelopen week dagelijks gemiddeld 4 mensenĀ aan de gevolgen van COVID-19.Ā In totaalĀ zijn nu officieelĀ 32.690 corona-overlijdensĀ te betreuren, sinds het begin van de pandemie, meer dan twee jaar geleden.

Topartikels bij Goeiedag.be