Juf Ria Van Lombergen uitgewuifd in De Plataan

Op het moment dat de kinderen aan het grote verlof beginnen zijn er ook wel leerkrachten die met “onbepaald verlof” gaan! In de Gemeentelijke Basisschool De Plataan was dat het geval voor Ria Van Lombergen, de juf van het eerste leerjaar.

Zij werd ’s morgens plechtig opgehaald in een open wagen en werd op de weg naar school vergezeld door fietsende collega’s. Het resulteerde in een regelrechte rammelparade van in de Drielindenbaan tot aan de school want die begeleiders hadden aan hun fietsen koorden met blikken gebonden.

Ria klingelde en klangelde de speelplaats op en werd daar warm verwelkomd door collega’s en leerlingen. Liedjes, dansjes en mooie woorden vielen haar daar te beurt. Dat mocht ook wel na vier decennia het beste van zichzelf te hebben gegeven op die school.

Het meeste van die jaren stond ze voor de klas in het eerste leerjaar. Hoeveel kinderen zou ze niet hebben leren schrijven, lezen en rekenen? Dat is nu gedaan of zoals er op affiche van de auto stond: “Juf Ria mag niets meer doen want ze is nu op pensioen!” (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk