Brug over E40 in Affligem klaar tegen start schooljaar

In oktober 2010 reed een vrachtwagen op de E40 tegen de brug waardoor die afgebroken moest worden. De nieuwe brug is vooral bedoeld voor fietsverkeer en vormt een belangrijke verbinding tussen Essene en Sint-Katharina-Lombeek. Eind vorig jaar werd er gestart met de opbouw van de nieuwe brug. Dit voorjaar werden de brugliggers geplaatst, nu wordt de brug nog verder afgewerkt. “Volgens de oorspronkelijke planning van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zou de nieuwe brug op 14 juli in gebruik genomen worden. Maar door de huidige natte weersomstandigheden en met het bouwverlof in zicht lopen de werken echter enkele maanden vertraging op. AWV maakt zich sterk dat de brug op 1 september gebruiksklaar zal zijn”, zegt gemeenteraadslid Guy Uyttersprot.

“Het betonneren van de brug is zo goed als voltooid. Het betonneren van de vlotplaten werd recent uitgevoerd en dit dient gedurende drie weken uit te drogen. Momenteel is de aannemer bezig met het aanbrengen van een waterdichte laag op het brugdek en nadien

volgt het aanbrengen van een toplaag. Na de afwerking van de brug volgen de asfalteringswerken van de Lombeekstraat. De werken op het gemeentelijk domein tussen de nieuwe brug en de grens met Ternat zijn gegund voor een prijs van 92.152,70 Euro.”

Door de nieuwe brug zullen weggebruikers niet langer vier kilometer moeten omrijden om van Essene naar Ternat te gaan. De brug werd dan ook ontworpen op maat van voetgangers en fietsers. Zo komen er aan beide kanten verhoogde voet- en fietspaden van telkens 2,5 meter breed. Voor het autoverkeer wordt een strook van drie meter breed voorzien, waarlangs auto’s beurtelings over de brug kunnen rijden.

Topartikels bij Goeiedag.be