Artsen: “Stel dringende zorg niet uit”

Het aantal patiënten dat met COVID-19 klachten wordt opgenomen in de Aalsterse ziekenhuizen neemt verder en sneller toe. In de ziekenhuizen worden 162 bevestigde coronapatiënten verzorgd en 16 patiënten die wachten op het testresultaat. Op de dienst Intensieve Zorgen liggen in totaal bij beide ziekenhuizen momenteel 35 besmette Covid-19-patiënten waarvan 22 patiënten worden beademd. (cijfers woensdag 1 april 2020)

Het aantal patiënten dat voor andere klachten naar de Spoedgevallendienst komt ligt lager dan normaal, maar de personen die zich aanmelden vertonen wel ernstige klachten. Vandaar het verzoek van het A.S.Z. ziekenhuis, OLV Ziekenhuis en de huisartsenkringen aan patiënten om noodzakelijke of dringende zorg niet uit te stellen.

De spoedopname staat 24 uur per dag, 7 dagen op 7, klaar om patiënten niet-planbare of dringende medische hulp aan te bieden. Beide ziekenhuizen zien ook zeer streng toe op het toepassen van de nodige beschermingsmaatregelen.

Wanneer de patiënt medische zorgen nodig heeft, dient men eerst de huisarts te contacteren. De huisarts kan zich meestal telefonisch een goed beeld vormen van de situatie. Ofwel kan de huisarts de patiënt zelf behandelen, ofwel verwijst hij de patiënt door naar de Spoedopname. Wanneer dringende zorg vereist is, bel meteen naar het noodnummer 112. Chronische patiënten kunnen voor hun opvolging in vele gevallen gebruik maken van teleconsultatie, die door meerdere medische diensten in beide ziekenhuizen wordt aangeboden.

Dringende geplande consultaties, onderzoeken en ingrepen gaan door. Heeft u een nieuwe, dringende afspraak nodig? Bel naar het desbetreffende secretariaat om een afspraak in te plannen.

In beide ziekenhuizen worden covid-19-patiënten en andere patiënten strikt gescheiden. Ook in de spoedafdeling. Angst voor besmetting mag dus geen reden zijn om je behoefte aan dringende zorg uit te stellen.

Topartikels bij Goeiedag.be