Modewinkels smeken om uitstel zomersolden

“Geloof ons, de situatie is dramatisch”, vertelt Mode Unie, de federatie voor zelfstandige confectiezaken. Nogal wat boetieks – die door de coronacrisis al weken noodgedwongen de deuren moeten sluiten – zitten met een mega-overschot aan reeds betaalde lente-collectie. “De retailers hadden het al moeilijk in een bikkelharde markt”, zegt Mode Unie. “Het is positief dat de regering maatregelen neemt zoals de mogelijkheid van technische werkloosheid, uitstel van btw en sociale lasten en zelfs de mogelijke hinderpremie van 4.000 euro. Maar dat alles zal niet volstaan, om de opgelopen schade te compenseren als daar geen bijkomende maatregelen worden aan toegevoegd.”

Samen met de ondernemersorganisatie UNIZO pleit Mode Unie vooreerst om de zomersolden pas vanaf augustus te laten doorgaan. Bovendien zou daar meteen een sperperiode moeten aan gekoppeld worden, zodat retailers en winkelketens gelijke kansen krijgen. “Dat moet de zelfstandigen beschermen tegen elkaar en tegen de grote ketens, die veel meer slagkracht hebben. Er moet een gelijk speelveld komen voor alle spelers binnen de modehandel.” Anders voorspelt de sector een golf aan faillissementen.

“Mits een ruime sperperiode krijgen we tenminste nog een kans met een zekere marge te kunnen verkopen en een bloedbad aan kortingen te vermijden.” Mode Unie ziet de duur van de sluiting van winkels met weken opschuiven en hoopt dat er tenminste vanaf mei opnieuw kan verkocht worden.

Topartikels bij Goeiedag.be