Toekomst parochiezaal Droeshout onzeker

De verenigingen die te Droeshout gebruik maken van de parochiezaal zijn niet gerust in de toekomst van het gebouw en hebben nu een gezamenlijk schrijven gericht aan het bestuur van alle politieke partijen van Opwijk. Het aantal verenigingen en belangengroepen die regelmatig te vinden zijn in de parochiezaal zijn: OKRA, KWB, Oud-soldaten, KSA, Ferm, Samana, KTV Sterrenregen, Kermiscomité, De Lettertuin Vrije lagere school, bestuurscomité van De Lettertuin en de zaalverantwoordelijken PZ Droeshout.

Willy Segers is de stem van al die groeperingen. “Door de scheiding binnen de vroegere vzw Vereniging Parochiale Werken in een gedeelte ‘pastoraal’ en een gedeelte ‘infrastructuur’ (jeugdhuis, parochiezaal, schoolgebouw…) komen de meeste parochiezalen in moeilijkheden. Ze moeten de volledige verantwoordelijkheid opnemen voor het in bruikleen gegeven goed in al zijn aspecten, zowel naar eigenaarsonderhoud als naar uitbatingskosten. Dat is ook in Droeshout het geval.

Nu ressorteert de uitbating onder de vzw Parochiezalen Noord-West-Brabant. Deze koepel van 17 parochiezalen is ontstaan uit de splitsing zoals hierboven vermeld. Iedere lokale gemeenschap blijft verantwoordelijk voor de eigen in gebruik genomen entiteit.

Wij zien onze werking ernstig bedreigd. Daarom onze vraag aan iedere partij afzonderlijk of die bereid is om een (mogelijk) aanbod van Stichting Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen (de eigenaar) om erfpacht te verlenen aan de gemeente, te aanvaarden? Daarna kan verder afgesproken worden tussen de Droeshoutse gemeenschap en de gemeente Opwijk voor de volgende stap. De erfpachtvergoeding zal slechts een kleine impact hebben op de gemeentefinanciën, maar maakt wel dat de gemeenschap Droeshout juridische zekerheid heeft voor lang(er) gebruik van de zaal.”

De tijdelijke werkgroep verwacht tegen 31 augustus een antwoord op haar vraag om in september de resultaten van deze bevraging te kunnen voorleggen aan elke Droeshoutenaar. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk