Recentelijk publiceerde de Vlaamse Overheid haar bevolkingsvooruitzichten voor het komende decennium. Statistiek Vlaanderen voorspelt hierbij dat we tegen 2033 met ruim een half miljoen 80-plussers zullen zijn.
Op basis van deze bevolkingsvooruitzichten ontwikkelde Hogeschool Gent een simulatietool waarmee de capaciteit van de woonzorgcentra in kaart wordt gebracht. De tool berekent ook hoeveel woongelegenheden er het komende decennium theoretisch bijgebouwd moeten worden. Hieruit blijkt dat bijna elke gemeente, en dus ook Opwijk, met een tekort aan woonzorgcentra zal kampen.
Welzijnsvereniging OPcura baat een zorgcampus uit, gelegen Kloosterstraat te 1745 Opwijk, met o.a. het woonzorgcentrum “De Oase”, het centrum voor dagverzorging “’t Zonnedal”, twee serviceflatgebouwen en een lokaal dienstencentrum. Als openbare zorgorganisatie heeft OPcura W.V. het voorbije jaar het initiatief genomen om een zorgstrategische studie op te maken om te kunnen inspelen op toekomstige noden en ontwikkelingen.
Bij de opmaak van dit zorgstrategisch plan werd vertrokken van een aantal tendensen op het vlak van ouderenzorg, zoals het feit dat ouderen langer zelfstandig thuis willen en kunnen wonen, de kortere ligduur in de woonzorgcentra, het feit dat de bewoners bij opname steeds ouder en zorgbehoevender zijn, de opkomst van nieuwe technologieën in de zorg, de energiekost in de zorg en de vraag naar meer kleinschalig wonen.
Daarnaast werd er door een architectenbureau een bouwtechnisch onderzoek uitgevoerd waarbij het huidig woonzorgcentrum en onze andere voorzieningen gescreend werden op het vlak van (toekomstige) infrastructuur-, (brand)veiligheids- en energetische normen. Dit resulteerde vervolgens in een aantal prioriteiten voor de verdere ontwikkeling van onze zorgcampus. Zo wenst de welzijnsvereniging het lokaal dienstencentrum en centrum voor dagverzorging meer zichtbaar en beter toegankelijk te maken, wil zij inzetten op meer kleinschaligheid binnen de werking, wil zij nagaan hoe specifieke doelgroepen meer kunnen bereikt worden en wil zij aandacht hebben voor meer gedifferentieerde woonvormen aansluitend op de verwachtingen van een nieuwe generatie senioren. Ook het verder uitbouwen van de zorgsite als centrale ontmoetingsplaats is een van de prioritaire elementen waarbij OPcura W.V. streeft naar meer verbinding met de buurt en het gemeentelijk park.
Aangezien ook de betaalbaarheid van de zorg een belangrijk aandachtspunt is, werd er ook een financiële studie opgemaakt die onderzocht hoe een vernieuwing van de zorgcampus gefinancierd en gesubsidieerd kan worden.
Deze zorgstrategische studie betekent dan ook het startschot van een lang proces dat uiteindelijk zal uitmonden in een grondige toekomstige renovatie of nieuwbouw van het woonzorgcentrum “De Oase” en de andere voorzieningen op de zorgcampus.
“Uiteraard zal de toenemende vergrijzing niet enkel opgevangen kunnen worden door een verbouwing en eventuele uitbreiding van ons woonzorgcentrum,” aldus Peter Beerens, Peter Beerens, voorzitter OPcura welzijnsvereniging. “De voorbije jaren heeft het bestuur dan ook heel wat beleidskeuzes gemaakt met als doel een breed zorgaanbod aan de oudere Opwijkse bevolking te kunnen aanbieden. We denken hierbij aan de omvorming van de OCMW-poetsdienst naar een dienst voor huishoudhulp met een breder takenpakket dan enkel schoonmaak. Ook de opstart van het lokaal dienstencentrum “Den Hopstaak” met nadruk op preventie en buurtwerking, de overname en omvorming van de gemeentelijke vervoersdienst naar een erkende Mobitwin centrale met ook vervoer om sociale redenen, de opstart van een wekelijkse boodschappenronde en de mogelijkheid tot nachtopvang en dagopvang met halve dagen kadert hierin.
Welzijnsvereniging OPcura is dan ook klaar om de uitdagingen van de toekomst met een gerust gemoed aan te vatten zodat elke Opwijkse oudere en mantelzorger kunnen genieten van een uitgebreide en kwalitatieve dienstverlening in de eigen gemeente.”