Zwemlessen in Opwijke scholen

Waar is de tijd dat alle leerlingen in het basisonderwijs elke week gingen zwemmen? Uit recente bevragingen in de Vlaamse scholen blijkt dat dat aanbod fel is teruggeschroefd. De voornaamste redenen zijn de kostprijs en het tekort aan zwemleraars.

Gemeenteraadslid Tom Bosman (samen1745) vlooide uit hoe het in de Opwijkse scholen gesteld is. “De lagere scholen blijven inzetten op zwemlessen en benadrukken het belang. Het aanbod is echter gevarieerd, zo leren we uit de cijfers die ik deze maand opvroeg bij de gemeentelijke administratie,” aldus Bosman.

“Ook de Opwijkse basisscholen bieden geen wekelijkse zwemlessen meer aan. Enige uitzondering is de Moza-Ik. Alle scholen benadrukken het belang van de lessen. Bij de meeste is het aanbod de laatste jaren niet gewijzigd, al varieert dat aanbod wel van school tot school:

“De Opwijkse scholen geven aan verder te willen inzetten op de zwemlessen gezien het belang ervan, ondanks de moeilijk omstandigheden.”

opsomming (bron: gemeentelijke administratie):

  • t Luikertje (Nijverseel): 3de kleuterklas 6 sessies watergewenning, 1ste tot en met 4de leerjaar telkens 18 sessies zwemles, 5de en 6de leerjaar 6 sessies
  • Duizendpootrakkers: 3de kleuterklas t.e.m. 6de leerjaar: 3 zwemlessen, uitgezonderd 2 de leerjaar 10 lessen
  • De Knipoog (Mazenzele): 1ste t.e.m. 6de leerjaar 8 zwembeurten per schooljaar
  • De Lettertuin: 1ste t.e.m. 6de leerjaar 8 zwembeurten per schooljaar
  • De Boot: 1ste en 2de leerjaar 15 zwembeurten per schooljaar, 6de leerjaar 5 zwembeurten
  • Moza-ik: 1ste t.e.m. 6de leerjaar gaan wekelijks zwemmen
  • Leertrommel/t Neerveldje: 3de kleuterklas en 3de tot 6de leerjaar 5 zwembeurten, 1ste en 2de leerjaar 10 zwembeurten per schooljaar

(eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk