De Oase gaat voor zonnepanelen

Vorig jaar besliste de raad van bestuur van welzijnsvereniging OPcura om zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van woonzorgcentrum De Oase. Vandaag beschikt De Oase over 362 fotvoltaïsche panelen, goed voor een oppervlakte van 597 m².

De jaarlijks verwachte energieopbrengst wordt geschat op 95.100 kWh, ongeveer 30% van het jaarlijkse verbruik van het woonzorgcentrum. De installatie zal zorgen voor een besparing van 19,3 ton CO² per jaar, ofwel het equivalent van drie voetbalvelden bos.

Via een display in de inkomhal van het woonzorgcentrum kunnen bewoners, personeel en bezoekers nagaan hoeveel kWh de zonnepanelen hebben opgebracht en hoeveel kg CO² hierdoor vermeden werd. De plaatsing van zonnepanelen is slechts een van de maatregelen om het elektriciteitsverbruik te doen dalen.

Op termijn heeft de welzijnsvereniging als doel om jaarlijks de CO²-uitstoot met 65,18 ton te laten dalen. Dat kan o.m. met het vervangen van de oude, energieverslindende lampen door LED-verlichting en het plaatsen van nieuwe energiezuinige koelcellen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk