Nieuwe kersenboomgaarden in Mazenzele

De provincie Vlaams-Brabant trekt 20.000 euro uit voor de derde fase van het landschapsproject ‘Mazenzele, het witte dorp’. Mazenzele kreeg deze bijnaam omwille van de vele kersenbomen die het dorp in de lente helemaal wit schilderden. De derde fase omvat de verdere aanplant, inrichting en herstel van kersenboomgaarden om de leefgebieden die voor heel wat soorten belangrijk zijn te versterken. Dit is goed voor de biodiversiteit.                  

Twee fasen van het landschapsproject werden eerder uitgevoerd door het Regionaal Landschap Brabantse Kouters in samenwerking met de gemeente. In deze eerste twee fases werden hoogstamfruitbomen en autochtone planten aangeplant, nestkastjes voor de steenuil geplaatst, een snoeicursus georganiseerd en een kersenboomwandeling in en rond Mazenzele ingericht. Deze eerste 2 fasen waren goed voor een provinciale subsidie van 21.722,1€.

De 3de fase omvat de inrichting van een gemeentelijke belevingsboomgaard, aanleg en inrichting van 4 nieuwe kersenboomgaarden, beheer van oude kersenboomgaarden, sensibilisatie en informatie,…. En is goed voor een provinciale subsidie van 20.000€.

Op de gemeentelijke percelen (hoogstamfruitbomen) aan Kravaalbos werden ondertussen al mooie duurzame zitbanken geplaatst, bijkomende kersenbomen aangeplant, een wilgenhut en een wilde bijenhotel geplaatst.

“Ik ben dus zeer bij dat we opnieuw 4 kersenboomgaarden kunnen aanplanten met steun van de provincie” zegt Schepen Inez De Coninck (N-VA), Het landschapsproject ‘Mazenzele, witte dorp’ is een natuur-en landschapsproject dat deel uit maakt van het gebiedsgericht project ‘van Erembald tot Kravaal’ waarin de provincie Vlaams-Brabant samen met de gemeenten Aalst, Affligem, Asse, en Opwijk participeren.

Foto Jan Couck

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...