Pierre Van de Velde (Beton) stopt als schepen

Pierre Van de Velde (59) stopt als schepen. De bestuurder van het Van de Velde Beton-bedrijf in Mazenzele is ontgoocheld in zijn persoonlijk verkiezingsresultaat en dat van zijn partij Open VLD.

“Mijn eigen stemmenverlies (van 948 in 2012 naar 619 in 2018, NvdR) gaf de doorslag bij mijn beslissing”, zegt de schepen van Openbare Werken. “Had ik mijn resultaat kunnen behouden, dan was ik er zeker mee doorgegaan. Ik blijf nu schepen tot bij het aanstellen van de nieuwe beleidsploeg, maar ik leg niet opnieuw de eed af als schepen (Pierre Van de Velde had voldoende stemmen om opnieuw schepen te worden, NvdR). Ik blijf in de gemeenteraad tot ik medio 2019 zestig word. Dan sta ik mijn plaats af aan een jongere kracht. Ik denk dat ik gedaan heb wat ik moest doen.”

“Omdat ik in het familiebedrijf nog aan het werk was, heb ik een en ander in de politiek moeten afstaan: mijn plaats in een paar commissies en bepaalde bevoegdheden, die ik overdroeg. Nu kunnen we beter jonge mensen zoals Els Van Gucht en advocate Evelien Beeckman ervaring laten opdoen.”

Bij het begin van de bestuursperiode werd Pierre Van de Velde beschouwd als de “redder van het carnaval”. “De ochtend dat de stoet moest uitgaan had het fors gesneeuwd en stond de zoutstrooier in panne”, vertelt hij. “Ik ben een machinebouwer, maar ik kreeg het toestel niet aan de praat. We konden het carnaval toch niet afgelasten? Totdat ik met een eenvoudige ijzerdraad de machine in een oogwenk in gang kreeg. We konden de meeste sneeuw ruimen en het carnaval kon gewoon plaatsvinden.” (lacht)
“Maar nu wil ik weer meer tijd steken in mijn werk op het familiebedrijf en bij mijn twee kleinkinderen.”
Schepen van jeugd, onderwijs en jubilarissen Joske Vermeir wordt de volgende twee jaar nu de enige blauwe schepen naast burgemeester Albert Beerens. “Zij is weliswaar ouder dan ik, maar ze heeft meer tijd om het schepenambt naar behoren in te vullen.”

“Ik ben een politicus die niet alles afloopt”, zoekt de schepen naar een uitleg voor zijn achteruitgang. “Ik ging wel naar begrafenissen, maar niet naar elk evenement of manifestatie. Dat onze kopman Albert Beerens ook achteruitging (van 1.994 naar 1.843 stemmen, NvdR) verraste mij evenzeer. Zoals hij er zijn best voor gedaan heeft, dacht ik dat hij 2.500 stemmen zou binnenhalen. Maar hij stond tegenover twee kometen van de N-VA Inez De Coninck en Johan De Leu (resp. 1.639 en 1.631 voorkeurstemmen, NvdR). Voorts heeft de nationale politiek en de nieuwe inwoners meegespeeld. De les is dat we moeten verjongen”, besluit hij.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk