DEFINITIEVE UITSLAG OPWIJK: N-VA is de grootste

Van voor acht uur hadden beide meerderheidspartijen hun stellingen voor de poorten van de sporthal aan het Heiveld ingenomen om de kiezer een laatste handdruk te geven. Er heerste vanmorgen en vanmiddag voor de sporthal, waar de stemverrichtingen plaatsvinden, een gemoedelijke sfeer. Er was geen enkel incident te melden. Veel vragen waren er niet. Algemeen wordt verwacht dat Open VLD en N-VA, die nu de meerderheid uitmaken, dat straks ook nog zullen doen.

De oppositiepartijen, die blijkbaar minder vroeg waren opgestaan, moesten vrede nemen met een plaatsje in de figuurlijke schaduw, en dus zoals in de Spaanse arena pal in het zonnetje.
Maar dat drukte niet op het humeur van de meeste politici. Veel had ook te maken met de schitterende nazomer.

De enige vraag die er toe doet was wie wordt de grootste partij. Dat is inmiddels gebeurd. N-VA is de grootste met 31,5%. Open VLD wordt tweede met 29,2%. De partij van federaal parlementslid Inez De Coninck verovert negen zetels. Open VLD van burgemeester Albert Beerens behoudt acht zetels. moet één zetel inleveren en komt op zeven zitjes Beide meerderheidspartijen boeken samen twee zetels wint.

Inez De Coninck kan de sjerp opeisen. Wil Albert Beerens de sjerp behouden, dan moet hij een coalitie vormen met CD&V én Inzet of Groen. En dat lijkt weinig waarschijnlijk.

De grootste stemmentrekkers: Albert Beerens (1843), Inez De Coninck (1639) en Johan Deleu (1631).

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk