't Luikertje heeft een heuse schoolstraat

De schoolomgeving van ‘t Luikertje in Nijverseel is een groot stuk verkeersveiliger geworden. Er is een schoolzone aangeduid en een poorteffect gecreĂ«erd. De Dageraadweg en de Luikerweg worden fietsstraten. De Luikerweg wordt ook schoolstraat.

“Er is voor de schoolpoort in de Nijverseelstraat een duidelijke schoolzone aangeduid en een poorteffect langs beide zijden van de school gecreĂ«erd door middel van groene stroken met een tekstvermelding ‘schoolzone’ ”, zeggen schooldirecteur Jan Bastiaensen en voorzitter van ‘t Luikertje Roger Cooreman. “Verkeerseilandjes met uiltjes versmallen de straat. In de schoolzone mag niet geparkeerd worden. Er is wel een “kus en rij-zone” voorzien. Later moet hier nog een lichtpunt geplaatst worden.”

“De Luikerweg wordt een eerste schoolstraat in de gemeente bij het begin en het einde van de lessen. Dat betekent dat autoverkeer er periodiek verboden wordt en de straat met een poort afgesloten wordt vanaf de Nijverseelstraat tot achteraan de school. Vanaf de Steenweg naar Dendermonde wordt de Luikerweg gedurende deze periodes doodlopend. De bewoners zullen hun woning dan enkel kunnen bereiken via de Steenweg naar Dendermonde.

“De schoolstraat is elke schooldag van toepassing van 8.15 tot 8.55 uur en van 15.25 tot 15.50 uur, behalve op woensdagmiddag van 11.50 tot 12.15 uur. De Dageraadweg en de Luikerweg worden bovendien fietsstraten tot aan de Steenweg naar Aalst. De automobilisten mogen er niet meer dan 30km per uur rijden en ze mogen de fietsers niet inhalen. De gemeente huurt een weide, waar leerkrachten en het schoolpersoneel hun auto kunnen parkeren op zowat honderd meter van de school. De gemeente beloofde het voetpad op de Steenweg naar Aalst te herstellen van aan Leirekensroute tot aan de parking. Achteraan de school zullen nog fietsstallingen worden aangelegd.”

Drie jaar geleden kondigde de provincie aan subsidies veil te hebben voor het nemen van maatregelen om de schoolomgeving en de weg naar school aantrekkelijker en veiliger te maken. Wij zijn als eerste school op dat aanbod ingegaan. Op een totale kost van 70.000 euro betaalt de provincie 50.000 euro. Ze hebben de helft van dat bedrag al voorgeschoten. De gemeente draagt 13.500 euro bij, de school maakt haar spaarpot 6.500 euro lichter.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk