Groenstraat vreest vierde nieuwe woonwijk in Peizegem

In de Groenstraat in Peizegem heerst er grote beroering. Providentia is immers van plan om aan het einde van deze straat een nieuwe woonwijk te bouwen van veertien eengezinswoningen en vier tweegezinswoningen (twaalf sociale huurwoningen en tien betaalbare koopwoningen). De omgevingsvergunning is al aangevraagd. Een groot deel van de bewoners, die zich hebben verenigd in het Groenstraatcomité, zijn verbijsterd over deze gang van zaken en tekenen massaal protest aan tegen deze aanvraag.

“Naast De Heide, Huibout en de Beuckelaers-Ballonwijk is dit al de vierde wijk die er in Peizegem komt. Het aantal woningen in de Groenstraat wordt daar door zowat verdubbeld. Wanneer zijn de andere deelgemeenten eens aan de beurt?! Zij ontspringen weeral de dans!” fulmineert het comité. “De inplanting van de nieuwe wijk in de Groenstraat is trouwens de slechtste keuze die men kon maken”.

“De straat is een éénvaksbaan en fietsstraat zonder voetpaden. Het verkeer is met de aanwezigheid van een taverne en een hondenschool al druk genoeg. Bij een verdubbeling van het aantal woonhuizen gaan de verkeersbewegingen ook nog eens toenemen. Door het gebrek aan voldoende parkeerplaatsen op de nieuwe woonsite dreigen er ook parkeerproblemen te ontstaan in de Groenstraat zelf, waardoor er dan weer conflictsituaties ontstaan tussen af en aan rijdende auto’s, fietsers en voetgangers. Om nog maar te zwijgen van de hulpdiensten,” maakt het comité zich sterk.

“Ook de waterhuishouding van het te bebouwen terrein kan voor problemen zorgen. De inplanting zou niet in overstromingsgevoelig gebied liggen maar situeert zich wel op enkele meters van natuuroverstroombare gebieden. Er is een slechte waterinfiltratie in het huidige weiland. Bij hevige regenval staat het verzadigde terrein meestal onder en loopt de aanpalende beek op bepaalde plaatsen over. Gaat dat overtollige water dan niet afvloeien naar de door Natuurpunt aangelegde poel op Leireken? Wat is dan het eventueel gevolg voor deze eco-biotoop?” zegt het comité.

De Groenstraters vrezen ook dat door de nieuwe wijk het landelijke karakter van hun dorp er onder zal lijden. Ook de draagkracht van Peizegem als leefgemeenschap zal worden aangetast: er is al een patiëntenstop bij de dokters, mensen moeten nu al een crèche zoeken buiten het dorp en de capaciteit van de basisschool is nu al overschreden waardoor de eigen kinderen niet meer terecht kunnen in hun eigen dorpsschool.

“Zo neemt de druk op de sociale cohesie van ons dorp ook alsmaar toe,” argumenteert het comité, dat alle Groenstraatbewoners oproept om een bezwaarschrift in te dienen tegen de aanvraag van de omgevingsvergunning. Dit bezwaar moet uiterlijk op 15 oktober 2024 bij de gemeente binnen gebracht worden.

Daarnaast wil het comité de ganse Peizegemse bevolking sensibiliseren en mobiliseren. Sommige bemerkingen en bezwaren belangen niet alleen de Groenstraat aan maar ook de Peizegemse leefgemeenschap. Ook zij kunnen een bezwaarschrift indienen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk