Bier 1785 Speciale beschikbaar tijdens Merchtemkermis

Het worden drukke tijden voor de bierliefhebbers tijdens de kermis. Geuzeneuze stelde eerder deze week al de Zomer neus voor en een dag later kwam ook 1785 Bieren met hun 1785 Speciale, een bier van hoge gisting met hergisting op de fles, op de proppen.

Nadat de brouwers van 1785 Bieren tijdens de avondmarkt hun Tripel presenteerden kondigen zij voor de komende kermisweek ook de komst van hun Spéciale Belge, de 1785 Speciale, aan. Dit is zowat een verfijndere versie van hun Martin-Ale, een naam die niet meer wordt gebruikt. Van dit laatste bier kon het brouwercollectief toch 5.000 liter aan de man brengen.

“Tijdens de kermis lanceren we nu dus onze 1785 Speciale,” aldus Johan De Clerck, van de enige micro-brouwerij in Merchtem. “Puntjes van kritiek, die we hoorden van Martin-Ale gebruikers, werden weggevijld en met een andere naam zijn we klaar voor een nieuwe start. Dit bier is niet zoals de vorige versie een knipoog naar de Ginder-Ale van weleer. Het nieuwe bier heeft een alcoholgehalte van 5% en is echte volmout en gebrouwen met drie soorten gerstemout.

We willen met ons brouwsel wel de amberkleurige bieren, waar onze streek toch rijk aan was, terug nieuw leven inblazen. Voor deze bieren is zeker belangstelling en dit is ons antwoord hierop. Die stijl is wat verdwenen, maar ik mag toch zeggen dat ons bier toch smaakvoller is en meer body heeft dat een pils.” De brouwers lieten er alvast 2.000 liter van brouwen. Het is beschikbaar in flesjes van 33cl en verkrijgbaar in de handel, horeca en verenigingen. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk