1785 Tripel in première op Merchtemse avondmarkt

Tijdens de Merchtemse avondmarkt, op vrijdag 28 juni, lanceert 1785 Bieren een nieuw bier: de 1785 Tripel. Het zal verkrijgbaar zijn aan de drankstanden en de brouwers zelf zullen flyeren op de markt.

Met een nieuwe naam voor hun firma, zetten neven Nico Vermeir en Johan De Clerck, hun brouwactiviteiten verder. Ze worden bijgestaan door drie nieuwe namen: Jan Wijns, Wim Heyvaert en Idris Van Nuffel (niet op de foto), allen Merchtemnaren of voormalig Merchtemnaren.

1785 Bieren is de verderzetting van Martinas Bieren, in Merchtem en omliggende gemeenten bekend van het Martin-Ale bier, het Merchtemse Spéciale Belge bier gelanceerd in 2022. 

“Door een naamsconflict met brouwerij John Martin kwamen we een tijd geleden voor de keuze te staan om een duur juridisch conflict uit te vechten of een nieuwe naam te kiezen voor ons bier. Alhoewel de kansen van een rechtszaak in ons voordeel waren (John Martin’s had de betreffende naam nooit geregistreerd en verschillende specialisten betwijfelden sterk de mogelijke naamsverwarring, al was het zelfs maar omwille van het lokale aspect), kozen we voor zekerheid en dus een nieuwe naam,” aldus Johan De Clerck.

“Alhoewel we door het conflict de laatste maanden niet echt actief waren, bleven we veel vragen krijgen naar onze Martin-Ale. Het deed deugd om te zien dat bij veel mensen ons bier toch al een plaatsje in hun koelkast veroverd had. Daarom brengen we later deze zomer ons amberbier terug op de markt, onder de naam 1785 Speciale,” vervolgt Nico Vermeir.

“We hadden echter nog een ander fijn recept liggen: voor Johans 40ste verjaardag had hij een zeer frisse tripel gebrouwen met toetsen van appelsien, korianderzaad en een vleugje tropisch fruit. We besloten dit recept helemaal te perfectioneren om het dan nu op de markt te brengen als ons eerste bier onder de nieuwe naam. Zo werd de 1785 Tripel geboren: een aangename tripel van 7% geschikt voor de gezellige momenten en hopelijk ook de compagnon van een warme zomer.”

1785 Tripel is goudblond van kleur en een echte volmout of gebrouwen met twee van de beste soorten gerstemout.

Het team van 1785 Bieren zal in de komende maanden geregeld in en rond Merchtem opduiken op verschillende evenementen. De bieren zelf kan men bij de horeca, drankencentrales en supermarkten in Merchtem en omliggende gemeentes terugvinden. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk