Maalderij Meskens gaat potdicht

Net voor het einde de gemeenteraad van mei was er nog een (niet voorziene) tussenkomst van Joris Verspecht (PRO) over verlaten gebouw van Maalderij Meskens in de Stationsstraat. “De poort is alweer opengevallen en dat zorgt voor erg gevaarlijke situaties als kinderen of andere mensen de gelegenheid te baat nemen om er toch een kijkje te gaan nemen. De burgemeester moet hier zijn verantwoordelijkheid nemen en voor een veilige situatie zorgen.”

Burgemeester Maarten Mast (LvB) repliceerde dat de politie had voorgesteld om de poort dicht te metsen. “Voor het weekend was er een overleg geweest met de eigenaar en onze diensten. De ingang dicht metsen zag de eigenaar niet zitten omdat in november zou begonnen worden met de werken. Er werd overeengekomen om de ingang af te sluiten. Dat gebeurde nog niet. Gaat hij niet tot actie over dan doen onze mensen het zelf en zal er een gepeperde rekening volgen.”

Alles afsluiten is een goede oplossing want de voorbije maanden gebeurden in het verlaten gebouw wel dingen die niet zo koosjer waren. Krakers, illegalen, druggebruikers en andere verdachte individuen vonden er hun weg om van het ongedierte nog maar te zwijgen. Op 22 april 2021 april werd een omgevingsvergunning verleend door de gemeente. Tot nu toe is nog niks gebeurd. “De site heeft ondertussen al een paar andere eigenaars gekregen,” vervolgt de burgemeester. “Het blijkt ook dat de nutsleidingen nog niet zijn afgesloten! De mensen die dat moeten doen willen geen risico’s nemen.

Ik heb nu een burgemeestersbesluit uitgevaardigd dat ingaat op 28 mei. Tegen 29 mei moet alles afgesloten zijn of hersteld en niet enkel de groene poort. Toegangspoorten maar ook ramen en andere openingen, alles moet dicht en water en elektriciteit moeten worden afgesloten. Er dienen ook maatregelen genomen om alle losliggende voorwerpen, zoals dakpannen te verwijderen. Tegen 28 juli moet het gebouw met huisnr. 125 (witte gevel) volledig afgebroken zijn.” (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk