Merchtem gaat strijd aan tegen de ratten

Ratten, het is een plaag van alle tijden en de de voorbije maanden waren er ook in Merchtem een aantal meldingen van overlast door deze spichtige dieren. Het gemeentebestuur van Merchtem neemt dit ernstig en zal vanaf heden een bestrijding met slimme rattenvallen uitvoeren. Dit zal gebeuren door middel van SmarTraps, die her en der in de straten van Merchtem zullen geplaatst worden. De eerste drie vallen zijn al geplaatst. Het gemeentebestuur voorziet hiervoor een budget van 13.175,94 euro voor een periode van 2 jaar.

Hoe werkt het? In de SmarTrap ligt lokaas, waardoor de ratten op ontdekking komen. Van zodra het systeem meerdere ratten detecteert, krijgen de medewerkers van de technische dienst een melding via de app, waarna ze de val kunnen activeren. Dit wil zeggen dat de ratten worden ondergedompeld in een speciaal ontworpen vloeistof. De ratten ondergaan een humane en kortere dood. Deze vallen zijn enkel en alleen ontworpen voor ratten, er kunnen geen andere dierensoorten in de val lopen. Om dit alles in goede banen te leiden, krijgen vijf medewerkers van de technische dienst een opleiding.

“Een van de voordelen van SmarTraps ten opzichte van vergif is dat ze automatisch elke gedode rat registreren. De rattenvallen worden vanop een afstand bestuurd en hebben een ingebouwde software die zorgt voor rapporteringsopvolging,” aldus burgemeester Maarten Mast. “We beschikken in de toekomst dus over het aantal gedode ratten in een bepaald gebied. Ratten zijn territoriaal en leven in groepen. Van zodra er dus op een bepaalde locatie geen ratten meer in de val lopen, is de kans groot dat de hele groep uitgeroeid is.”

Merchtemnaren kunnen evenwel ook preventieve maatregelen nemen door afvalzakken extra af te sluiten, kippenvoer af te schermen en andere mogelijke voedselbronnen weg te halen. “Hoe meer je helpt op te ruimen, hoe beter de resultaten zullen zijn. Wij vragen ook om deze systemen niet aan te raken en zeker niet te verplaatsen,” besluit de burgemeester.

Heb je een rat gespot? Je kan een melding doorgeven via www.merchtem.be/meldingskaart

(eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk