GFT-zak gratis, restafvalzak duurder

Afvalbeleid is misschien niet de meest sexy bevoegdheid van een schepen maar toch heel belangrijk. Toch heeft het gemeentebestuur niet meer het laatste woord in deze materie. Zo wil de afvalintercommunale Intradura op 1 januari van volgend jaar uniforme afvalzakken voor GFT (Groenten, fruit en tuinafval) en restafval (al wat niet recycleerbaar is) invoeren.

Ook de prijs zal uniform moeten zijn. Voor Merchtem betekent dat dat de restafvalzak in prijs zal stijgen: van 1,5 naar 2 euro voor een zak van 60 liter. Ook voor de GFT-zak wil Intradura een prijsverhoging maar dat ziet het Merchtemse gemeentebestuur niet zitten.

Schepen David De Valck: “Ongeveer de helft van de gemiddelde restafvalzak bestaat uit GFT waardoor er veel composteerbare materialen naar de verbrandingsoven gaan. Daarom is het beter om de GFT-zak te gebruiken. Dat wil het college stimuleren door vanaf 1 januari 2021 de GFT-zakken gratis aan te bieden aan de Merchtemnaren.”

De Valck hoopt dat de Merchtemnaren door deze maatregel minder composteerbaar afval in de restafvalzakken zullen stoppen maar meer (gratis) GFT-zakken zullen gebruiken. Bovendien blijft de wekelijkse ophaling gegarandeerd.

Nog een nieuwigheid: naast de restafvalzak van 60 liter zal je vanaf 1 januari 2021 ook kleinere zakken van 30 liter (1 euro per zak) en 15 liter (0,25 euro per zak) kunnen kopen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk