Journalist Het Nieuwsblad krijgt slaag in Hamme

Wij berichtten gisteren over de hooibrand die een loods van een landbouwbedrijf in de Lindestraat in Hamme teisterde. In de rand van dit gebeuren vond er een merkwaardig en laakbaar incident plaats. Journalist en persfotograaf J.H. van Het Nieuwsblad werd bij het uitbrengen van verslag over de brand neergeslagen door een landbouwer en zijn fototoestel vernietigd.

De brand was verwoestend en moeilijk te doven. Een loods ging in de vlammen op en verscheidene dieren werden gewond. Een kalf en een koe overleefden het niet. Brandweerkorpsen uit verschillende zones kwamen ter plaatse om de vlammen te bestrijden en urenlang na te blussen. Er kwamen tientallen brandweerwagens en ettelijke manschappen ter plaatse om deze lastige klus te klaren.

Toen journalist J.H. vanop een veldweg verslag stond uit te brengen over de brand werd hij tegen de grond gemept en werd zijn fototoestel stuk gegooid door een boze landbouwer die hem had opgemerkt. De journalist diende klacht in bij de politie van de zone AMOW.

Af en toe zijn er incidenten tussen burgers of overheden en journalisten/fotografen die verslag uitbrengen van een gebeurtenis. Daarbij geldt de regel van de vrije verslaggeving. Wanneer de journalist geen eigendom betreedt zonder toestemming of inbreuk pleegt op de privacy van personen, geldt de regel dat hij of zij verslag kan uitbrengen van een gebeuren. De journalist mag hierbij niet geconfronteerd worden met verbaal of fysiek geweld.

Het behoort tot de vaste gewoonte van kranten en andere media om verslag uit te brengen over branden en ongevallen. Is dat sensatiejournalistiek? Wanneer het volgens de regels van de journalistieke deontologie gebeurt, zeker niet. Is dat prettig voor de journalist? Helemaal niet, maar het hoort bij de job.

(foto enkel illustratief)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk