Opening De Boeck Museum

De lang verwachte opening van het August De Boeck Museum komt eraan. Zondag 22 april kunnen belangstellenden een kijkje gaan nemen in de collectie van het Museum in het August De Boeckhuis op de Reedijk. Om 10 uur gaat een August De Boeckwandeling van start. Het ADB wandelpad voert de deelnemers langs 11 plaatsen die een rol hebben gespeeld in het leven van de Merchtemse toondichter. Een gids zorgt voor een geanimeerde begeleiding. De receptie wordt opgeluisterd door het Michel Pieterskwartet. (Lees verder onder de foto met meester De Boeck aan het orgel)

ME August De Boeck

Nadien is er een receptie die wordt opgeluisterd door het Michel Pieterskwartet. Tijdens de receptie kan een bezoek gebracht worden aan het museum. Maar het hoogtepunt van de dag is ongetwijfeld een unieke muziektheatervoorstelling met het strijkersensemble Cordes en Blue. Woordkunstenares Liliane Wilms neemt de aanwezigen mee op een poëtische reis door leven en werk van de Merchtemse toondichter. Gratis toegang.

In het museum vind je uiteraard alles wat met het leven van de meester en zijn muziek te maken heeft. Eén van de topstukken is het harmonium dat door August De Boeck werd bespeeld in het Pensionaan Lindemans in Opwijk, waar hij les gaf. In de jaren ’30 brandde het gebouw af. Het werd niet meer als kostschool heropgebouwd. Het harmonium kwam terecht in het Servais Museum in Halle.

Het harmonium was een instrument dat vaak dienst deed in kleinere kerken en kapellen die zich geen echt orgel konden veroorloven. Het is een instrument met een blaasbalg die wordt aangedreven door twee voetpedalen. Het kent ook meerdere registers. Met de opkomst van het elektrisch orgel raakte het harmonium in de verdrukking.

Walter Callaert, koster van Merchtem, kreeg de eer om het gerestaureerde harmonium als eerste opnieuw te mogen bespelen. Dat doet hij ook zondag tijdens de academische zitting om 14.30 uur. Gastsprekers zijn Frank Teirlinck (archivaris van het August De Boeckcomité en hoofdredacteur van de monografie van De Boeck) en Herman Engels (dirigent). Voorstelling van de documentaire over het leven en het werk van de componist en begeleid bezoek aan het museum. Omwille van de beperkte plaats is deze academische zitting enkel toegankelijk voor genodigden en wie zich vooraf heeft ingeschreven via cultuur@merchtem.be. Schrijf je in vóór 18 april.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk