Veilig naar school, ook in Merchtem

Terwijl u dit leest, zitten honderdduizenden schoolkinderen weer hun eerste dag op de schoolbanken. De nieuwe juf of meester heeft de namen afgeroepen, de nieuwe schoolboeken al uitgedeeld en iedereen een plaatsje gegeven. Iedereen, die veilig op school is geraakt want elk jaar opnieuw gebeuren er nog teveel ongevallen direct voor of na de schooluren. Veilig naar school is dan ook voor directeurs en lokale politici een belangrijk agendapunt.

Ook in Merchtem waar de vrije basisschool Ter Dreef, de vrije secundaire school Sint-Donatus en de OCMW-campus buren zijn. De scholen hebben inspanningen gedaan om de schoolomgeving veilig te maken en dat doet ook het OCMW. Omdat ouders die hun kinderen komen afzetten nogal makkelijk gebruik maken van de parkings op de OCMW-site maar vooral omdat dit onveiligheid creëert wil het OCMW de ouders aanraden de grote parking naast het Sint-Donatusinstituut te gebruiken. Van daar uit zijn de kleuter- en de lagere school van Ter Dreef op een veilige manier te bereiken.

Er zijn afgeschermde voet- en fietspaden naar en langs de Dreef, eigendom van het OCMW. Er zijn extra zebrapaden maar ook de school zelf heeft geïnvesteerd in een veilige zone voor voetgangers en fietsers.

Onveilig

“Als ouders massaal gebruik maken van de parkeerruimtes rond ons WZC Ter Stelten en de serviceflats op onze campus, dan creëert dat onveiligheid voor iedereen: voor de oudere bewoners, voor de zorgverstrekkers die ’s morgens aan- en afrijden, voor ons personeel maar vooral ook voor de kinderen zelf,” zegt OCMW-voorzitter Julie Asselman.

“Om de mensen duidelijk te maken dat ze de grote parking aan het Sint-Donatusinstituut moeten gebruiken, zullen we onze parkeerruimtes een week lang ’s morgens afsluiten. De gemeente en de school hebben er alles aan gedaan om via deze parking een veilige zone voor voetgangers en fietsers te creëren. Het is nu aan de mensen om die mogelijkheid met beide handen te grijpen”.

M TER DREEF 1 M TER DREEF 4 M TER DREEF 3 M TER DREEF 2

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk