50 jaar Sprinters

50 jaar geleden kwamen Arnold en Herman Schoukens en Jozef Molleman bij mekaar om statiestraatkermis wat nieuw leven in te blazen. Zij stichtten wielerclub De Sprinters en organiseerden hun eerste koers. Binnenkort mogen zij zich Koninklijke Sprinters noemen want 50 jaar lang koersen organiseren, dat is niet niks.

Arnold SchoukensArnold Schoukens (foto) werd voorzitter in 1966 en is dat nog steeds, een unicum in de wielerwereld: 50 jaar voorzitter. De Sprinters waren een echte en hechte vriendenclub die hun hand niet omdraaiden voor een ambitieus project. Zij organiseerden provinciale kampioenschappen (met een jonge Eddy Merckx), cyclocrossen (met de gebroeders De Vlaeminck en Roland Liboton), natourcriteriums (met Merckx, Van Impe en de Planckaerts).

Maar het absolute hoogtepunt was ongetwijfeld het Belgisch kampioenschap voor beroepsrenners in 1986 met Marc Sergeant als overwinnaar. De laatste jaren zien zij het wat minder groot. “De toppers van vandaag zijn toch niet meer te betalen,” zegt voorzitter Schoukens en hij kan het weten want De Sprinters hebben een heel archief aangelegd, inclusief de bedragen die ze ooit aan de grote vedetten betaalden.

En na 50 jaar organiseren De Sprinters nog steeds hun wedstrijd t.g.v. statiestraatkermis, dit jaar op maandag 16 mei. De wedstrijd voor nieuwelingen start om 14 uur, die voor juniores om 16 uur. Om 50 jaar Sprinters te vieren had Willy ‘Den Bizon’ Wijnants gezorgd voor cava en taart, wat De Sprinters zeker wisten te waarderen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk