Originele tentoonstelling van VOSP

De Vriendenkring van Oud Soldaten van Peizegem (met 170 leden) wil zijn steentje bijdragen tot de herdenking van  100 jaar Wereldoorlog I. Zij doen dat met een originele tentoonstelling in de oude jongensschool, van 8 tot 12 november.

Die tentoonstelling belicht het militaire aspect en bestaat uit twee delen. Het eerste gaat over ‘de onderwaterzetting’ van de IJzervlakte. Iedereen herinnert zich de namen Geeraerts (ingenieur) en Kogge (sluiswachter) maar weinig weten dat één van de vier militairen die de IJzervlakte lieten onderlopen, uit Peizegem kwam: Benoît Ballon hielp mee de sluizen openzetten. 

Daarnaast komen volgende aspecten van de Grote Oorlog nog aan bod: het oorlogsgeld, de dodendraad en de rol van Belgisch Congo in deze oorlog.

Het tweede deel van de tentoonstelling toont honderden oorlogsminiaturen (militaire voertuigen, tanks en kanonnen) vervaardigd door Marc Verdoodt. Stuk voor stuk kleine pareltjes! Ook de Merchtemse scholen worden uitgenodigd om een bezoek te brengen want de tentoonstelling heeft zeker ook een educatief aspect met o.m. een tijdsband van het eerste jaar van de Grote Oorlog.

Op de opening (voor genodigden) werd Miel De Coninck, een gepassioneerde van de eerste wereldoorlog uit Malderen, uitgenodigd als spreker.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk