OCMW-terras ingestort, geen gekwetsten (+ foto's)

Gisteravond rond 17.15 uur zaten heel wat bewoners van het WZC Ter Stelten op de Merchtemse OCMW-site hun boterhammetjes te eten toen een luid gekraak weerklonk. Ook directrice Veerle Gillis hoorde het ongewone geluid in haar bureau. De oorzaak was snel gevonden: aan de zijde van de binnenkoer was het terras van de tweede verdieping ingestort. Gelukkig werd niemand gewond.

Het was toch wel wat schrikken toen het terras met een hevig gekraak naar beneden kwam. Mogelijk had een steunpilaar het begeven. Dee hulpdiensten kwamen ter plaatse. In eerste instantie werden alle bewoners uit de zone geëvacueerd. Het personeel werd opgeroepen, de families van de bewoners op de hoogte gebracht en een gespecialiseerde firma ter plaatse geroepen.

Afbraak

De firma De Meuter uit Ternat bracht zwaar materiaal ter plaatse waarmee het (onstabiel) terras werd afgebroken. Aan de binnenkant van het gebouw viel de schade nogal mee. Via het sms-noodkanaal van de gemeente werden de buurtbewoners op de hoogte gebracht van mogelijke geluidshinder door de afbraakwerken.

Zestien personeelsleden stonden de bejaarde bewoners bij. Twintig onder hen werden in andere kamers ondergebracht. Op geen enkel moment was er paniek of waren de bewoners in gevaar. Dienstdoend burgemeester Ella De Neve en OCMW-voorzitter Julie Asselman kwamen ter plaatse om de hele operatie in goede banen te leiden. Ella De Neve kondigde de gemeentelijke fase van het rampenplan af.

Verantwoordelijkheid

Uit voorzorgsmaatregel bleven het cafetaria, een aantal kamers en bewonersruimtes dicht. Vandaag zullen experts uitmaken welke ruimtes veilig zijn en opnieuw geheel of gedeeltelijk in gebruik kunnen genomen worden.  De meest heikele vraag is natuurlijk: wat is de oorzaak van de instorting en wie is verantwoordelijk? Een kluif voor experten en mogelijk ook voor juristen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk
Topartikels bij Goeiedag.be