Plantentuin Meise roept burgers op om op zoek te gaan naar bosanemonen. Zo kunnen ze bijdragen aan belangrijk onderzoek naar klimaatverandering.
“Bossen en andere ecosystemen spelen een cruciale rol in CO₂-opslag, bestuiving en het reguleren van temperaturen”, zegt wetenschappelijk onderzoeker Karen De Pauw van Plantentuin Meise. “Door klimaatverandering verschuiven bloeiperiodes en veranderen plantengemeenschappen, wat gevolgen kan hebben voor bestuivers en andere dieren.”
“België ziet al een gemiddelde temperatuurstijging van 1,5 graad over de laatste decennia. Om deze impact te begrijpen, combineren onderzoekers verschillende methodes, van historische analyses tot veldonderzoek. Ook burgers kunnen bijdragen aan dit onderzoek. Vrijwilligers helpen door bloeitijden en andere kenmerken van de bosanemoon te registreren via www.waarnemingen.be.”
Waarom precies de bosanemoon? “Omdat deze vroege voorjaarsbloeier een perfecte indicator is om klimaatverandering in bossen te bestuderen”, gaat Karen De Pauw verder. “Wetenschappers vergelijken historische herbariumcollecties met recente waarnemingen om te ontdekken hoe de bloeitijd en morfologische kenmerken van de plant door de eeuwen heen zijn veranderd. Dit gebeurt door systematische metingen in het veld, waarbij vrijwilligers een essentiële rol spelen.”
“Door hedendaagse waarnemingen te vergelijken met materiaal van 150 jaar oud, willen onderzoekers nagaan hoe de plant haar bloeitijd en groei aanpast aan een veranderend klimaat. Het project loopt tot 2027 en wordt gefinancierd door Belspo, de Belgische federale instantie voor wetenschapsbeleid. Dit Fourcast-project met verschillende partners wordt gecoördineerd door Plantentuin Meise.”