Plantentuin Meise zoekt groene vingers om thuis bonen te planten

Plantentuin Meise roept iedereen met een moestuin, balkon of terras op om mee te doen aan het Europees burgerwetenschapsproject, INCREASE. Dit project streeft er naar een aantal bonenrassen door burgers op te laten kweken in de verschillende bodem- en klimaatcondities van Europa. Hoe meer mensen deelnemen en gegevens verzamelen, hoe beter dit het wetenschappelijk onderzoek zal bevorderen. Op deze manier helpt de geïnteresseerde burger mee de agro-biodiversiteit in stand te houden.

Bonen en peulvruchten in het algemeen zijn rijk aan eiwitten, vitaminen, vezels, ijzer en mineralen, en zijn dus zeer gezond. Als we over bonen praten, bedoelen we meestal één soort, de gewone boon of Phaseolus vulgaris die van oorsprong afkomstig is uit Centraal- en Zuid-Amerika. De witte bonen, zwarte bonen, nierbonen, prinsessenbonen en snijbonen zijn allemaal verschillende variëteiten binnen deze bonensoort.

Met de hulp van burgers kan de groei van bonen vergeleken worden over heel Europa op een nooit geziene schaal.

“Plantentuin Meise bewaart zelf ook een zeer diverse collectie van meer dan 100 wilde bonensoorten in de zadenbank”, zegt Filip Vandelook, Directeur Onderzoek in Plantentuin Meise. “De wilde verwanten van de gecultiveerde bonen zijn een belangrijke bron van genetische diversiteit waarmee we de bonen van de toekomst kunnen helpen aanpassen aan klimaatverandering en ziektes. Door burgers over gans Europa bonen te laten opkweken, kunnen we hen op een grootschalige wijze laten kennis maken met de waarde van deze diversiteit. Daarom heeft Plantentuin Meise ook geen moment geaarzeld om zijn schouders mee onder dit project te zetten.”

Reeds 4600 Europese burgers hebben zich geregistreerd om dit jaar bonen op te kweken. Het project zoekt nu nog 200 Belgen die willen deelnemen om de invloed van onze Belgische bodem en klimaat op de bonenrassen te meten. Deelnemen is zeer eenvoudig door de Increase CSA app te downloaden en te registreren.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise