Plantentuin lanceert platform voor Afrikaanse flora

De Plantentuin van Meise heeft de website www.floredafriquecentrale.be gelanceerd met daarop allerlei informatie over 6.750 plantensoorten die voorkomen in Congo, Rwanda en Burundi. De site biedt in vergelijking met zijn voorganger belangrijke, nieuwe mogelijkheden om de data over de planten te bestuderen, net als 2.200 gedetailleerde illustraties.

De 6.750 plantensoorten zijn opgenomen in het volledige seriewerk Flore d’Afrique centrale dat circa 11.000 plantensoorten uit de vermelde landen bevat. Onderzoekers van de Plantentuin van Meise zijn al tientallen jaren bezig met het beschrijven van deze flora, een monnikenwerk dat zeker nog 15 jaar in beslag zal nemen. De planten zijn onderverdeeld in enerzijds varens en varenachtigen en anderzijds zaad- of bloemplanten.

“Deze 11.000 plantensoorten is het totale aantal hogere planten (dus bijvoorbeeld geen mossen) dat wetenschappers bekend is in deze drie landen. Jaarlijks worden er overigens nog steeds enkele tientallen nieuwe ontdekt. Op de website vindt men onder meer info die de planten beschrijft, hun ecologie en lokale naam. Op basis van deze informatie kan je zo’n plant herkennen, wat heel belangrijk is voor wie bijvoorbeeld ze wil aanwenden in de gezondheidszorg”, aldus coördinator Marc Sosef.

Opvallend aan de nieuwe website is ook de ingebouwde link met het virtueel herbarium van de Plantentuin Meise (www.botanicalcollections.be) waarop alle 1,2 miljoen Afrikaanse herbariumexemplaren waarover de Plantentuin beschikt te consulteren zijn. Een groot deel van deze collectie ligt aan de basis van het werk voor Flore d’Afrique centrale. Het ontsluiten van deze gegevens is volgens de Plantentuin van groot belang voor het beheren en behouden van de botanische diversiteit in tropisch Afrika.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise