Meise krijgt label van ‘Pleegzorggemeente’

 

Meise is de derde ‘Pleegzorggemeente’ in de provincie. Het label werd zopas officieel uitgereikt door Pleegzorg Vlaams-Brabant.

Het gemeentebestuur wil pleegzorg in Meise bekend maken op een laagdrempelige manier. Zo wil de gemeente zich engageren om meer kwetsbare kinderen, jongeren en volwassenen in de buurt een thuis te bieden. Pleegzorg kan heel wat verschillende vormen aannemen. Vrijwillige plaatsingen of gedwongen plaatsing via de jeugdrechtbank, korte of langlopende situaties, opvang van kinderen of van volwassenen met een (psychische) beperking.

Johan Ieven (Directeur Pleegzorg Vlaams-Brabant): “De sensibilisering van pleegouders is een permanente zorg. De vraag naar pleeggezinnen blijft groot. Vandaag heeft Meise 14 pleeggezinnen die zorgen voor de opvang van 13 kinderen en 1 volwassene in nood. In Vlaams-Brabant staan er nog 84 kinderen en jongeren op de wachtlijst en er worden 1.110 kinderen opgevangen door 813 gezinnen.”

“Pleegzorg is een belangrijke schakel in de zorg voor kinderen of jongeren en volwassenen met een (psychische) beperking”, zegt schepen en volksvertegenwoordiger Sonja Becq (CD&V). “Die opvang kan tijdelijk of langdurig zijn. Maar de nood is groot. Zowel in het Vlaams als in het federaal parlement nam ik verschillende initiatieven om pleegzorg te ondersteunen. Ik vind het belangrijk om die lijn ook door te trekken naar het lokale vlak. Het is goed om daar als gemeente ook een steentje te kunnen bijdragen. We zijn recent als gemeente ook erkend als ‘Huis van het Kind’. Dit bezorgt ons een bijkomende jaarlijkse subsidie van meer dan 7.000 euro. Ook dat geeft de kans om de sensibilisering voor pleegzorg mee te ondersteunen vanop gemeentelijk vlak.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise