Bewoners niet gediend met kap van ‘hun’ laanbomen

 

Bewoners van Putteveld en Dagwanden zijn verontwaardigd dat de bomen in hun straten zomaar worden gekapt. Volgens de gemeente is het merendeel ‘rotversleten’.

Jos Vermeiren en Paul Luypaert kregen zopas tot hun grote verbazing een brief van de gemeente in hun bus. “Er zouden een aantal andere inwoners gevraagd hebben om de bomen te verwijderen”, staat erin te lezen. “De bomen zouden in de weg staan van de voetgangers, of het voetpad beschadigen door de wortels,…”

“Vreemd want wij hebben daar helemaal geen last van”, zegt Paul Luypaert. “Integendeel, wij hebben helemaal niet het gevoel dat er een probleem is. Er wordt gesproken van een heraanplanting in het najaar. Ik ben op het gemeentehuis naar dat plan gaan kijken maar daar wisten ze van niets. Dat blijkt dus gewoon niet te bestaan. Naar die klagers luistert men maar wij worden voor voldongen feiten gesteld. We vragen gewoon ook wat inspraak. Wat met de gezonde bomen die er nu nog zijn? Iedereen raakt maar niet uitgepraat over de fijnstofproblematiek. Die nieuwe aanplantingen gaan helemaal niet zomaar meteen de functie van katalysator kunnen overnemen. Zoiets duurt jaren…”

Gemeenteraadslid Marie-Jeanne Thaelemans (Groen) interpelleerde over de kwestie op de gemeenteraad. “Er bestaat zelfs geen collegebeslissing voor. In een naburige straat, de Knikkershof, is de kap zelfs al begonnen maar blijkbaar meteen weer stilgelegd. Dit kan allemaal zomaar niet.”

“Die lanen stonden al op de planning van vorig jaar”, reageert schepen van Leefmilieu Paul Van Doorslaer (N-VA). “80 procent van die bomen is rotversleten. Zij vormen dan ook een gevaar voor de bevolking. Er komen trouwens veel meer bomen bij dan er gekapt worden. De esdoorns die in de plaats komen zijn veel meer geschikt om langs lanen te planten want de wortel groeit recht naar beneden.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise