“Toeristische route voor auto’s niet meer van deze tijd”

Een bordjesroute vertrekkend vanaf de Plantentuin voor… auto’s. Het is bijna surrealistisch in deze tijd waarin Koning Auto meer en meer onder druk komt te staan. Nochtans bestaat deze Plantentuin-route sinds 1974. Luc Larivière is nu bezig met het verzamelen van de oude borden van dit stukje nostalgie. “De exacte route en het aantal kilometers zijn voorlopig nog onduidelijk maar door de oude resterende borden op te zoeken, door rondvraag én Google Earth krijg ik stilaan een idee.” Inwoners die nog een ‘verloren’ bord weten staan mogen dit melden.
Luc Larivière is dé vrijwilliger bij uitstek in de gemeente Meise. Hij is al jaren zwerfvuilcoach maar ook controleur van recreatieve routes en hun bewegwijzering. “Ik probeer de recreatieve fietser en wandelaar zo goed en zo gemakkelijk door groot Meise te loodsen, zodat ze ten volle van de routes kunnen genieten.”

Al jaren is hem echter een bewegwijzerde route opgevallen uit een tijd toen de auto wél nog heel populair was. Deze Plantentuin-route dateert uit de jaren ‘70 maar er is nauwelijks nog iets over geweten. “Ik heb eerst navraag gedaan bij Toerisme Vlaams Brabant en daarna bij de gemeente maar beiden hadden geen weet van deze route en vonden er ook niets over terug. Ook bij de Plantentuin is er niets over bekend. De borden zijn geplaatst in het jaar 1974 en stelden wel degelijk een route voor om met de auto af te leggen. Iets wat ons vandaag heel vreemd in de oren klinkt uiteraard. Het is totaal niet meer van deze tijd. ”

Het exacte traject en het bijhorend aantal kilometers heeft Luc nog niet kunnen achterhalen. “Maar door de oude resterende borden op te zoeken, door rondvraag en Google Earth krijg ik stilaan een idee hoe deze route loopt. Sinds eind de jaren ’80 is deze route door niemand meer opgevolgd. Vele borden zijn dan ook onleesbaar geworden, raakten beschadigd of verdwenen door wegenwerken. Vast staat dat de route vertrok in Meise aan de Plantentuin. Vanuit het centrum ging het naar de Nieuwelaan, het kruispunt Manke Vos, Vier Eiken, Imde, Slozen, Rossem en dan via de Veilinglaan richting Steenhuffel. Daar ben ik het spoor wat bijster. Ik vermoed dat het via Merchtem en Brussegem richting Wemmel en zo naar de Heizel ging. In totaal iets van een 50 à 60 kilometer.”

Na overleg met schepen van Toerisme Miel De Boeck werd beslist om de oude borden van de Plantentuin-route te verwijderen. “ Ze worden toch niet meer gebruikt. Ik ben begonnen met de resterende borden op te zoeken en op kaart te zetten. Deze kunnen dan later door de gemeentediensten verwijderd worden. De Plantentuin en Erfgoedkring Berla in Meise vroegen alvast een bord op want dit is toch een stukje nostalgie dat verdwijnt.” Intussen heeft Luc al een achttal borden teruggevonden.

Inwoners die nog zo’n bordje weten staan mogen dit melden aan Luc Larivière via mail luc.larivière@telenet.be

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise