Boskapel wordt 'ecokerk'

 

De gerestaureerde Boskapel in Imde zal worden verwarmd met een ondergrondse warmtepomp. Daarbij wordt grondwater van op een diepte van 60 à 80 meter – en dat dus al meteen een hogere temperatuur heeft – opgepompt en door verwarmingsbuizen gestuurd. Het wordt op die manier een echte ‘ecokerk’. De verwarming moet nieuw verval van de geklasseerde Boskapel (1709) verhinderen. “Het zou namelijk te gek zijn dat de dure restauratie binnen de kortste keren al meteen weer ongedaan gemaakt wordt”, zegt pastoor Jan Lagae.

De geklasseerde Boskapel (1709) is zo goed als gerestaureerd (kostprijs 650.000 euro), maar volgens pastoor Jan Lagae zit er toch nog heel wat vochtigheid in de muren. “Het barokke gebouw moet dan ook dringend worden verwarmd om het zo goed mogelijk te vrijwaren”, legt hij uit. “Het moet er constant zo’n 12 graden zijn, ook al omwille van het geklasseerde orgel en meubilair.”

Maar een verwarming voor de Boskapel installeren, is geen sinecure. “Onroerend Erfgoed geeft geen toelating om wat dan ook aan de structuur van de kapel en de omgeving te wijzigen. Er zijn dus geen bovengrondse opslagmogelijkheden voor gas of stookolie en ook geen mogelijkheid tot verwarming via biomassa of hout. We mogen enkel verwarmen met te dure elektriciteit, zoals elke rechtgeaarde en milieubewuste Vlaming kan vaststellen bij het betalen van zijn of haar energiefactuur.”

Er bleef dus maar één oplossing over. “Het is waarschijnlijk de eerste keer dat er voor Vlaanderens kerkelijk erfgoed uitgekeken wordt naar verwarmen via een grondgeboorde warmtepomp. Het zou namelijk te gek zijn dat deze dure restauratie binnen de kortste tijd al meteen weer ongedaan gemaakt wordt wegens verwaarlozing.”

De provincie Vlaams-Brabant hield in 2016 al 500.000 euro beschikbaar voor dergelijke projecten. “Ze waren zelfs bereid om tot 75% van de voorstudie als de totale installatie te subsidiëren op voorwaarde dat er een heel duidelijk en degelijk dossier komt met de voordelen en de nadelen van een grondgeboorde warmtepomp. Die pompt grondwater op op 60 à 80 meter diepte, dat dus al een zekere warmte heeft, en zorgt voor aangename temperaturen van 12 tot 14 graden via convectoren of via vloerverwarming.”

De toelating van Onroerend Erfgoed en van de gemeente Meise is er al. “De subsidieaanvraag werd uitgeschreven en de broodnodige subsidies zullen ons niet kunnen ontsnappen. Zo willen wij als kerkgemeenschap bijdragen tot een meer duurzaam energiebeleid in ons eigen kerkgebouw, dat precies ligt in het midden van de 4 parochies van de federatie Wolvertem.”

Van zodra de subsidiëring is goedgekeurd kan de warmtepomp geïnstalleerd worden, naar verwachting in april of mei. Vanaf dan zal de kapel heel het jaar door toegankelijk zijn voor dopen en huwelijken en ook elke zondag van 10 tot 17 uur.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise