Albertine en Mathilde grote Duivelsfans

81 en 70 jaar oud zijn ze, maar Albertine De Bondt uit Wolvertem en Mathilde Vergauwen uit Londerzeel zijn dezer dagen helemaal in zwart, geel en rode kleren uitgedost om onze Rode Duivels naar de overwinning tegen te stuwen. “En niemand mag ons dan komen ambeteren”, zeggen de vedetten van het Eén-programma ‘Hallo Televisie’.

Twee Belgische vlaggen en een sjaal aan de voorgevel, drie vlagjes aan en in haar wagen, twee driekleuren in de huiskamer en een hele hoop andere gadgets van de nationale ploeg: Albertine De Bondt (81) uit Wolvertem, bekend van ‘Hallo Televisie’, lijkt wel de grootste fan van de Rode Duivels.

Dezer dagen kijkt ze samen met vriendin Mathilde Vergauwen (70), met wie ze de show stal in het VRT-programma, gepassioneerd naar de wedstrijden van de Belgen op het EK. “En zeggen dat ik enkele jaren geleden niets van voetbal afwist”, klinkt het bij de tachtiger. “Of toch: ik wist dat de voetballers de bal tegen de touwen moesten trappen. Maar daar eindigde mijn kennis meteen.”

Het was haar hartsvriendin Mathilde die de voetbalmicrobe doorgaf. “Mijn man was heel zijn leven geïnteresseerd in voetbal en speelde zelf verschillende jaren bij Wolvertem en Londerzeel Sint-Jozef”, zegt Mathilde. “Ik kreeg de liefde voor de sport snel over. En ik heb op mijn beurt van Albertine een grote voetbalfan gemaakt.”

Sinds enkele jaren kijken de twee dames samen naar de wedstrijden van de Duivels, maar naar matchen als die op het EK tellen ze – zoals de rest van België – het meeste af. Net als maandag tegen Italië en zaterdag tegen Ierland trekken ze ook woensdagavond voor de partij tegen Zweden zwart, geel en rode kleren aan.

“Of er nog volk komt kijken? Neen, als de Rode Duivels spelen, dan moet niemand ons ambeteren. En ik zou niet willen dat de mensen naar het gevloek van Mathilde moeten luisteren.”

Over de verdere kansen van onze nationale ploeg in het tornooi, zijn Albertine en Mathilde duidelijk: “We zullen heel ver geraken.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise