Meise wil gevaarlijke opritten A12 afsluiten

De gemeente Meise vraagt aan het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om de korte gevaarlijke opritten van de A12 af te sluiten. Dat zou zowel de verkeersveiligheid ten goede komen als het aantal inbraken doen dalen.

Aanleiding is het incident van afgelopen weekend waarbij een oudere dame in de verkeerde richting de A12 opreed. Dankzij het koelbloedig optreden van een toevallige getuige liep één en ander toch goed af.

“Het afsluiten van de kleine opritten heeft voordelen op meerdere vlakken”, zegt schepen van Mobiliteit Jonathan De Valck (N-VA). “Uiteraard komt het de verkeersveiligheid ten goede. Een oprit op de autosnelweg heeft idealiter een lange oprijstrook zodat bestuurders met voldoende snelheid invoegen op de autosnelweg. Dit is bijvoorbeeld niet het geval aan de oprit aan het Neromhof waar het incident plaatsvond maar ook niet aan onder meer de Beekstraat, Papenboskant en de Patateestraat. Daarnaast zijn deze kleine opritten de ideale vluchtweg voor inbrekers en andere criminelen en vinden we er vaak sluikstorten terug.”

AWV heeft al langer oren naar het voorstel.

“We hebben hier al geruime tijd geleden met Meise en Londerzeel over samengezeten”, zegt woordvoerder Anton De Coster. “We willen op korte termijn iets doen om een aantal toegangen af te sluiten. Dat zal gebeuren in nauw overleg met de gemeenten en het kabinet van minister Ben Weyts. Voor andere toegangen naar privé-terreinen of bedrijven zal een oplossing gezocht moeten worden. De oprit waar afgelopen weekend het incident plaatsvond mag enkelgebruikt worden voor uitzonderlijk vervoer. Dat staat ook duidelijk aangegeven. Het is dus niet dat er daar sprake is van een structureel probleem met spookrijders.”

De Valck denkt hier aan een bareel met sleutel zodat enkel zwaar uitzonderlijk verkeer door zou kunnen.

Intussen blijkt dat de bestuurster die zaterdag de A12 in de verkeerde richting opreed niet zal vervolgd worden.

“Het is duidelijk dat zij verstrooid was en dit niet met opzet deed”, klinkt het bij de Federale Politie. “Er is ook geen ongeval gebeurd. De wegpolitie heeft andere prioriteiten dan oudere mensen die zich even vergissen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise