'Versleten waterleiding Merchtemsesteenweg dit jaar vervangen'

De versleten waterleiding onder de Merchtemsesteenweg gaat dit jaar eindelijk worden vervangen. Jarenlang al zijn er slag om slinger serieuze verzakkingen als gevolg van waterlekken.

De Merchtemsesteenweg ging zopas terug open nadat een waterlek op 28 december een gat sloeg in het wegdek. Maar intussen is 30 meter verderop alweer een verzakking ontstaan in het voetpad. ‘En dan is het nog niet eens beginnen vriezen’, zegt schepen Paul Van Doorslaer (N-VA), die vreest voor nieuwe problemen.

Donderdag ging de Merchtemsesteenweg terug open na de laatste grote verzakking ter hoogte van het kruispunt met de Driesstraat. Het gat, dat ontstond op 28 december, was bijna twee meter op twee meter groot en bijna even diep. Je zag zelfs de buizen liggen.

‘Het lek werd gedicht en het wegdek hersteld met klinkers omdat de betoncentrales waren dicht tussen kerst en Nieuwjaar’, legt schepen Van Doorslaer uit.

De straat werd vorig week terug geopend maar het mooie liedje duurde amper een halve dag ‘Twee vrachtwagens hadden alles weer kapotgereden. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), dat de weg beheert, heeft toen beslist dat de Merchtemsesteenweg niet meer openging voor alles geasfalteerd was. Dat is dinsdag gebeurd.’

Intussen ontstond amper 30 meter verder opnieuw een verzakking, deze keer in het voetpad. Ook hier was een waterlek de oorzaak. Het gat was een meter op een meter groot en ook bijna een meter diep. Alles werd meteen hermetisch afgespannen. Gisteren kon het lek ook gedicht worden.

‘Mogelijk heeft het de maken met het feit dat de druk te groot was omdat de leiding ter hoogte van het kruispunt was afgesloten.’

Tot op de draad versleten

Feit is dat de oude, tot op de draad versleten waterleiding onder de Merchtemsesteenweg heel wat problemen oplevert.

‘Er gaat dit jaar wel degelijk iets aan gebeuren’, verzekert Van Doorslaer. ‘Tussen de Linthoutseweg en de Driesstraat zal de leiding helemaal worden vervangen. Er is nog geen exacte termijn bepaald maar ik ga ervan uit dat dit tegen de zomerperiode zal zijn. Feit is dat we ons hart vasthouden. Elk ogenblik kan er weer een lek vallen. En dan is het nog niet eens beginnen vriezen.’

Bij De Watergroep bevestigen ze de plannen, al houdt men zich op de vlakte over de timing.

‘Aangezien er regelmatig lekken optreden in de waterleiding in de Merchtemsesteenweg, is het onze bedoeling deze leiding te vervangen’, zegt woordvoerster Katleen De Schepper.

‘Deze werken worden gecombineerd met wegeniswerken van AWV. Momenteel wordt een grondonderzoek uitgevoerd om de stabiliteit van de ondergrond na te gaan. We kunnen momenteel echter nog geen timing geven voor de uitvoering van de werken, aangezien de afstemming tussen alle betrokken partijen eerst moet afgerond zijn.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise